„Carol al II-lea al României. Un rege controversat“ – Conferință susținută de dr. Narcis Dorin Ion la Academia Română

0
503

farmec.ro
carturesti.ro%20

Academia Română invită publicul miercuri, 7 iunie 2023, la conferința „Carol al II-lea al României. Un rege controversat“, prezentată de dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului Național Peleș. Evenimentul face parte din seria de conferințe cu public „Ora de știință“ și va avea loc în Aula Academiei din Calea Victoriei 125, începând cu ora 17.

​Istoricul Narcis Dorin Ion constată că „la șapte decenii de la dispariție“, regele Carol al II-lea rămâne o figură controversată în istoria României contemporane. Carol al II-lea a fost un personaj complex și a stârnit cele mai variate reacții în epocă, atât din cauza comportamentului (de multe ori bizar, excentric, de neînțeles pentru cei mai mulți), cât și din pricina acțiunilor sale politice, care au dus la instaurarea regimului de autoritate monarhică, la desființarea partidelor politice și la crearea unui nou regim politic ce excludea democrația parlamentară. Analizând studiile conform cărora anul 1938 a fost declarat drept un vârf al dezvoltării economice din România interbelică, dr. Narcis Dorin Ion arată că activitatea regelui, mai ales cea din domeniul cultural, a fost susținută de contribuția unei întregi clase politice, sociale și administrative. După anul 1990, întreaga literatură memorialistică și documentele istorice editate au adus o nouă lumină asupra epocii interbelice, văzută și azi ca un reper fundamental, pe mai multe planuri, al istoriei statului român.

Conferința va fi moderată de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române și va cuprinde o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care publicul este invitat să participe.

Narcis Dorin Ion (n. 1974) este directorul general al Muzeului Național Peleș (începând cu anul 2016), iar în perioada 2003-2016 a fost directorul general al Muzeului Național Bran. Este membru al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor (2003-2004, 2013-2023).

Licențiat al Facultății de istorie – Universitatea din București (1997), ca șef de promoție, este doctor în istorie (2006) cu cercetarea Elitele și arhitectura rezidențială în Țările Române (sec. XIX-XX), lucrare distinsă cu Premiul „George Oprescu“ al Academiei Române (2013). Este laureat al premiilor „I.C. Filitti“, „Nicolae Iorga“ și „Dinu C. Giurescu“, ale Fundației Culturale „Magazin Istoric“ (2018, 2019, 2021, 2022), iar în 2022 a primit diploma „Meritul Academic“ a Academiei Române.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Istoric, muzeograf și cercetător, interesat în special de istoria modernă, contemporană și recentă a României, Narcis Dorin Ion este autor a 22 de cărți și a peste 100 de studii de specialitate, care tratează istoria elitelor, parcursul partidelor politice, istoria familiei regale a României (Carol al II-lea al României. Un rege controversat, vol. I-V), biografiile unor reputați istorici (Dan Berindei, Dinu C. Giurescu, Răzvan Theodorescu). A realizat studii privind specificul monumentelor istorice.

A organizat expoziții şi manifestări științifice de prestigiu la Muzeul Național Bran și la Muzeul Național Peleș. A redactat, coordonat și editat ample cataloage de expoziții, considerate lucrări de referință în domeniul istoriei artei și al patrimoniului cultural.

Ciclul de conferințe „Ora de știință“ propune întâlnirea specialiștilor din diverse domenii cu publicul larg și crearea unei platforme de discuții între cercetători, profesori, studenți, jurnaliști și toții pasionații de cunoaștere. Organizate în spațiul Academiei Române, conferințele sunt structurate în două părți, prima fiind destinată expunerii, iar cea de-a doua constituindu-se într-o dezbatere, pornind de la întrebările adresate de public.

Accesul publicului este liber.


Mangalia News, 07.06.2023. (A transmis Mădălina Corina Diaconu, UZPR).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply