Investiții proaste în viitor – editorial de Ion TIȚA-CĂLIN

0
623

farmec.ro
carturesti.ro%20

Educația este o investiție în viitor. Au spus-o guvernele din toate timpurile, miniștrii învățământului și inspectorii școlari, dascălii și părinții elevilor. În timp, teza aceasta s-a transformat în axiomă. A devenit unul dintre acele adevăruri prefabricate, în care generațiile trebuie să creadă fără să cerceteze.

Dacă este să dăm credit dogmaticii educaționale, sistemul nostru școlar știe cum arată viitorul în care părinții trebuie să investească bani, iar elevii – timp, efort, aspirații și pasiune. În toate profesiunile viitorului va fi nevoie de trigonometrie, algebră superioară, derivate și integrale. Muncitorii, funcționarii, tehnicienii, maiștrii, profesorii, inginerii de peste patru, opt sau zece ani nu vor putea profesa dacă nu știu să opereze cu numerele complexe, să facă permutări, combinații, să rezolve probleme de matematici superioare. Ce altă concluzie se poate trage din faptul că toate acestea se învață la clasă, că planurile școlare, de la a V-a, până la absolvirea liceului, sunt burdușite cu ore de matematică?

Învățământul românesc s-a amăgit, dintotdeauna, pe sine, înșelând, totodată societatea, că știe cum arată piața viitoare a muncii, care vor fi profesiunile cerute și ce fizionomie vor avea acestea. Drama sa este că nu poate duce de nas și economia, pe care nicicând nu a cunoscut-o și nu a înțeles-o prea bine. Mereu s-a trezit a fi cu zece pași în urmă-i, în loc să-i fie cu unul înainte.

Astăzi pregătește cohorte de teoreticieni, deși companiile au nevoie de practicieni. Lansează, pe bandă rulantă, regimente de absolvenți de drept, de științe economice, management și medicină, când patronii cer informaticieni, constructori, ingineri navaliști, tâmplari, croitori și sudori. Pregătește de zece ori mai mulți jurnaliști și psihologi decât are țara nevoie, dar nici aceia stăpâni pe meserie. Scoate ofițeri maritimi pentru cargouri și vrachiere, când flotele lumii solicită navigatori pentru portcontainere, LPG-uri și tancuri chimice.

România are numeroși vânzători și chelneri cu studii în drept, jurnalistică, management și marketing. Alți tineri cu studii superioare toacă banii părinților, așteptând, în zadar, să primească o slujbă în meseria pentru care s-au pregătit. Investiția lor în viitor a dat greș. Eșecul acestor tineri este, în fapt, eșecul sistemului de învățământ. Acesta este vinovat că a creat, astăzi, o piață a educației ce nu se potrivește cu piața viitoare a muncii, că fabrică armate de diplome de care economia nu are nevoie.

Ion TIȚA-CĂLIN.
(Editorial publicat în ediția din 25 septembrie 2002 a cotidianului „Cuget Liber”).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


Mangalia News, 01.06.2023.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply