Sanatoriul Balnear Mangalia, Sănătate și Longevitate! | Serial, episodul 13: Protocol terapeutic – Băi galvanice

0
724

Sanatoriul Balnear Mangalia, Sănătate și Longevitate! – un serial util, realizat de redacția Mangalia News, în colaborare cu Biroul de Management al Calității Serviciilor Medicale din cadrul instituției balneare.

Episodul 13: PROTOCOL TERAPEUTIC – BAI GALVANICE.

SCOP: Scopul protocolului este acela de a asigura calitatea actului medical prin stabilirea modalitatii de efectuare procedurii: Baia cu plante.
DOMENIU DE APLICARE:
Protocolul se aplica in sectiile cu paturi si ambulatoriul Sanatoriului Balnear si de Recuperare Mangalia.
DOCUMENTE DE REFERINTA
Legislatie primara: Legea nr.46/2008 privind drepturile pacientului.
Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii cu modificarile si completarile ulterioare.
Legislatie secundara: Ordinul MS 482/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XV. Raspunderea civila a personalului medical si a fumizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanitar.
Codul de deontologie medicală din 30 martie 2016 al Colegiului Medicilor din Romania.
Alte documente:
Prevederile regulamentului intern al SBRM,
Prevederile Regulamentului de Organizare si Functionare al SBRM.
DEFINITII ȘI PRESCURTARI
SBRM – Sanatoriul Balnear si de Recuperare Mangalia.
MODUL DE LUCRU/DESCRIERE
Baia galvanica combina actiunea curentului galvanic cu efectul termic al apei, care devine in acelasi timp mediu conducator intre electrozi si tegumentul pacientului.
Se folosesc 4 cadite prevazute cu electrozi dispusi paralel, cate 2 pentru membrele superioare si 2 pentru membrele inferioare.
Se umplu caditele cu apa la temperatura de 37 C – 38 C, care poate permite aplicarea unei intensitati mai mari.
Se vor face aplicatii bicelulare, tricelulare (evantai), patrucelulare.
Aplicatiile pot fi directionate descendent (sensul circulatiei campului electric, care intensifica efectel sedative) sau ascendent (cu efect stimulant).
Cantitatea de apă poate varia, mai multă sau mai puțină, ea permite expunerea mai mare sau mai mica suprafetei tegumentare.
Intensitatea curentului este intre 8-25 mA, iar nivelul prag al intensitatii este tradus de senzatia de furnicatura, piscatura placuta, difera de la pacient la pacient.
Conditia de aplicare este integritatea tegumentelor.

lndicatori de eficienta si eficacitate
Numar de instructaje efectuate/numar instructaje planificate x 100; valoare tinta 100%. Grad de satisfactie pacient; valoare tinta >90%.
Numar reclamatii privind activitatea medicala / numar total reclamatii x l00; valoare tinta 0.
Numar pacienti ameliorati / numar total pacienti extematicare au efectuat cura completa x l00; valoare tinta media ultimilor 3 ani.
Resurse necesare:
umane: medici RMFB, personat medical (as.medicali),
materiale: cabinete medicate dotate corespunzator pentru buna desfasurare a activitatii descrise in protocol.
RESPONSABILITATI IN DERULAREA ACTIVITATII
Manager: Aproba protocolul.
Director medical: Verifica protocolul.
Medic curant: Aplica protocolul.
Asistenta șefa: Aplica protocolul si instruieste personatul din subordine.
INREGISTRARI / FORMULARE / ANEXE
Anexa 1: CONDITII DE DESFASURARE A ACTIVITATII TERAPEUTICE DE BAI CU PLANTE IN CONDITII PANDEMICE / EPIDEMICE
Procedura se efectueaza de catre asistentul medical, care are urmatoarele atributii si responsabilitati:
Respecta prescriptiile facute de medic pe fisele de tratament;
  • Supravegheaza starea pacientilor pe perioada efectuarii procedurii;
  • Raspunde de curatarea si dezinfectarea cazilor de baie;
  • Poarta echipamentul de protectie, inclusiv.
Recomandari de buna practica pentru siguranta personalului si pacientilor in timpul efectuarii terapiei in baz de tratament care vor fi postate si pe site-ul propriu.
Planificarea pacientilor va fi facuta in asa fel incat sa respecte in permanenta distanta de 2 m intr pacienti si suprafata de 4 m2 pe pacient, precum si distantarea in timp față de alt pacient.
Procedurile se vor efectua cu programare, pentru a evita stationarea in salile de asteptare.
Pacientul va avea acces in baza de tratament numai la recomandarea medicului curant, facuta in FC dupa verificarea zilnica a foii de temperatura si examenul clinic care garanteaza absenta semnelor de boala acuta.
Prezenta insotitorilor in sala de tratament va fi permisa numai cand va fi strict necesara.
Intrarea pacientilor si insotitorilor in baza de tratament va fi permisa numai cu masca, dupa dezinfectarea mainilor prin frecare cu solutie hidroalcoolica.
Nu este permis accesul personalului sau pacientilor in baza de tratament cu imbracaminte incaltaminte de exterior.
Se va utiliza halat si incaltaminte numai pentru uzul in spital.
La intrarea in baza de tratament, in toate spatiile de lucru si in zonele de tranzit vor exista dispensere cu solutie antiseptica hidro-alcoolica, iar in spatiile de lucru si dispensere cu sapun antiseptic.
Se vor respecta cu strictete concentratia si timpul de contact recomandat de producator la dezinfectanți:
– supraveghere CPCIAAM.
Se va acorda o atentie sporita pentru reducerea riscului formarii de aerosoli si picaturi prin respectare stricta a tehnicilor de taratament recomandate mai jos.
La sfarsit, se pulverizeaza in aer dezinfectant pentru microaeroflora si se asteapta conform timpului de contact indicat de producator, se aeriseste din nou spatiul și este chemat pacientul urmator.

Echipament protectiv:
  • masca chirurgicala,
  • șorț impermeabil,
  • capelina,
  • manusi.
Manusile se poarta numai in timpul manoperei medicale la un singur pacient, nu se dezinfecteaza si nu se refolosesc. Manusile se vor verifica inainte de folosire pentru integritate. Nu se paraseste zona de lucru cu manusile. Manusile se arunca in recipiente special dedicate, colector cu capac actionat cu pedala si sac. Dupa indepartarea manusilor, se igienizeaza mainile.
Masca chirurgicala se recomandă a fi schimbata la 2 h.
lnainte de punerea EEP si dupa dezbracarea lui, mainile trebuie decontaminate. Echipamentele de protectie nu se iau si nu se spala la domiciliu.
A se spala pe maini inainte si dupa fiecare procedura. Se poate alterna spalarea cu apa si sapun cu frecarea cu solutie hidro-alcoolica. Cand se incepe procedura, mainile vor fi intodeauna uscate. Nu folositi prosoape textile pentru uscare. Se usuca mainile cu prosop de hartie, numai dupa spalarea cu apa si sapun. In cazul frecarii cu antiseptic se freaca mainile pana la uscare.
Documentele in care se fac inregistrari nu se scot din zona de lucru decat atunci cand este absolut necesar si in acest caz vor fi introduse in folii.
Suprafetele de lucru trebuie pastrate curate, ordonate si neaglomerate cu lucruri inutile. Sunt interzise bijuteriile purtate pe maini, inclusive ceasurile, mai puțin verigheta.
Nu se vor utiliza echipamente electronice mobile (telefon, tableta, laptop, stick de memorie, cameră foto) in baza de tratament, cand acestea nu sunt strict necesare in cadrul unei proceduri.

Echipamentele electronice trebuie pastrate in locuri ferite de contaminare. Daca acest lucru nu est posibil, trebuie decontaminate inainte de a fi scoase din baza de tratament
A nu se atinge fața cu mâinile în timpul procedurii.
Nu se vor aduce in zona spatiilor de lucru obiecte personale, mâncare sau băuturi.
A nu se pune în gura pe diverse obiecte (de ex. instrumente de scris), nici in cazul purtării de mănuși.

MN: Celelalte episoade din serialul în care prezentăm Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia sunt AICI. Detalii privind programările, AICI.

Mangalia News, 12.04.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply