Ateliere de ceramică tradițională la Albești și Cotu Văii, urmare a parteneriatului dintre Școala Gimnazială „Ion Creangă” Albești și Universitatea Națională de Arte din București, în cadrul proiectului internațional “Hărţile timpului. Comunităţi reale – lumi virtuale – timp experimentat” [galerie FOTO]

0
562

farmec.ro
  • În perioada 23-25 martie 2023, la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Albești s-a desfășurat activitatea „Experimente cu tehnici ceramice tradiționale”, activitate ce face parte din proiectul de parteneriat al unității școlare, coordonator – profesor de istorie, Mihaela Vîlcu, cu Universitatea Națională de Arte din București, din cadrul proiectul internațional: „HĂRȚILE TIMPULUI. COMUNITĂȚI REALE – LUMI VIRTUALE – TIMP EXPERIMENTAT”, inițiatorul și coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. arhitect Dragoș Gheorghiu.

Cele două instituții de învățământ, Universitatea Națională de Arte din București și Școala Gimnazială Ion Creangă din Albești, și-au propus să colaboreze, încă din anul 2015, prin derularea mai multor activități comune, pentru a scoate la lumină obiective istorice și culturale mai puțin cunoscute, să reconstituie memoria acestor locuri uitate și care, au fost oferite comunităților reale, prin activități educaționale, experimente cu tehnologii antice realizate cu elevii: ateliere de ceramică, gravură pe sticlă și metal, dar și a celor virtuale, prin intermediul platformei europene http://timemaps.net/, un spațiu virtual de promovare a comunităților europene implicate în proiect.

Experimentele din aceste zile s-au desfășurat în cele două unități școlare gimnaziale din localitățile Albești și Cotu Văii, sub coordonarea prof. univ. dr. arh. Dragoș Gheorghiu și a conf. univ. dr. Ovidiu Ionescu de la U.N.A. București, grupul-țintă fiind format din elevii claselor gimnaziale, coordonați de profesorul de istorie. Activitățile din cadrul atelierelor de ceramică, realizate sub atenta îndrumare a ceramistei profesioniste, Anca Mihăilă, Două Poveşti, absolventă a Universității Naționale de Arte București.

Experimentul de ardere a unor obiecte ceramice deosebite, realizate de Anca Mihăilă în cuptorul tradițional cu platformă, cu tiraj deschis, construit în curtea școlii din Albești în anul 2021, a fost coordonat cu mult profesionalism și dedicare de către domnii profesori universitari. Prin aceste experimente, elevii au avut ocazia să descopere tehnologiile tradiționale, procesele și etapele tehnice de realizare ale acestora, să-și dezvolte abilitățile și creativitatea, să aprecieze valorile trecutului, fiind deosebit de încântați că pot reconstitui o mică parte din trecutul istoric, componente importante ale patrimoniului material și imaterial ale poporului nostru, ce trebuie cunoscute, păstrate și transmise generațiilor viitoare.

Activitățile educaționale s-au bucurat de sprijinul, colaborarea și aprecierea partenerilor educaționali: Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prin inspectorul de istorie, profesor Magdalena Baciu-Iacob, Primăria Albești, prin viceprimarul localității Albești – Cristian Vlad și, bineînțeles, a conducerii unității școlare, director, prof. Vasile Filip.

Participarea elevilor și a comunității în proiect se dorește a fi un experiment social și educațional prin care tinerii au posibilitatea de a învăța de la specialiști să aplice în viitor aceste meșteșuguri antice care pot deveni meserii, cu scopul revitalizării tradițiilor comunității locale și a înscrierii acesteia pe harta turistică a obectivelor istorice și culturale din Dobrogea de sud.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 26.03.2023.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply