Valentin Tănase – La mulți ani, în iubire, pace și înțelegere, tuturor, de ziua Sfântului Valentin, Ziua Îndrăgostiților!”

0
1031

farmec.ro

”Ne naștem si trăim ca bărbat sau ca femeie. Rasa umană, ca si tot ceea ce este viu, se subordoneză diviziunii între aceste două dimensiuni. Notiunile de “masculin” si “feminin” nu definesc doar cele doua sexe simetrice, ci sunt de fapt doua principii arhetipale, cosmice, care guverneaza intreg Universul. Desi contrare, ele nu se opun, ci se atrag, interactioneaza si se completeaza in intregul primordial care este miracolul vietii. Principiul masculin se defineste prin: activitate, vointa, energie,initiativa, ratiune, logica in timp ce principiul feminin inseamna: receptivitate, intuitie, sensibilitate, imaginatie, emotie, intelegere, daruire. Yin si Yang din filozofia chineza nu simbolizeaza doar unitatea contrariilor, ci si unitatea celor doua principii, masculin si feminin. Yang este masculin, in timp ce Yin este feminin. Astrul solar este masculin, iar cel selenar este feminin. Astrologii au stabilit că planetele, ca si semnele zodiacale sunt fie masculine, fie feminine. In fiecare dintre noi, barbat sau femeie, există o componentă energetică astrală a celuilalt sex, iar proportia interioară dintre aceste doua principii defineste personalitatea proprie a fiecarui individ. In scrierile sale, Platon amintea vechea legenda a oamenilor primordiali, care erau in egala masura barbat si femeie, fiind entitati complete si perfecte, asemeni divinitatilor. Gelosi pe aceasta perfectiune a oamenilor primordiali, zeii i-au sectionat, despartindu-i in barbati si femei. Din acele vremuri imemoriale, cele doua jumatati despartite se cauta permanent pentru a se regasi si a reface unitatea pierduta. Atunci când două suflete pereche se întâlnesc, ele compun acel cuplu ideal al arhetipului de demult, iar atracția care le unește este sentimentul universal al IUBIRII, care a fost dintotdeauna forța motrice a lumii, cea care, după spusele filozofilor, poate mișca și astrele. Acest sentiment îl celebrăm în fiecare an de “Ziua Indrăgostiților”, fie în ziua Sfântului Valentin, fie de sărbătoarea românească a Dragobetelui.
La multi ani, în iubire, pace și înțelegere, tuturor, de ziua Sfântului Valentin, Ziua Îndrăgostiților!”.

(Valentin Tanase, 13 februarie 2018).

MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.


Mangalia News, 14.02.2022. (republicare: 14.02.2023).piese-auto-mangalia.roLeave a Reply