Mioara Gram – Ia românească, de la Chișinău la Houston – Album FOTO

0
890
”Iată că mi-a venit si mie rândul să port cu bucurie un costum de pe pământul vechii Dacii. Numai Dumnezeu știe cu câtă emotie am deschis pachetele sosite din Chișinău, la Houston, în care se aflau, atât de delicat împăturite, toate aceste elemente ale costumului popular românesc: ia, poalele, catrința și brâul. E greu să-mi exprim sentimentele, la atingerea lor. Am luat ia în mână și nu-mi venea să cred cât este de fină și frumoasă, cât de laborious este cusută si câtă nobilitate și istorie omenească poate grăi. Da, ia grăiește, căci este vie, după cum se exprimă creatoarea ei. Rafinamentul cu care a fost concepută, gingășia cu care a fost realizată, știința care-i imprimă valoarea, eleganța care-i dă forma și strălucirea care-i manifestă lumina, sunt doar câteva din atributele marelui meșter popular, Antonina Rusu, care știe să dea viață iei.
Cuvintele îmi sunt neputincioase, ca să îmi exprim pe deplin gratitudinea pentru această muncă infinit de prețioasă. Una este să vezi această ie și alta este să o simți. Antonina scumpă, mi-ai atins sufletul pentru veșnicie! Mii de mulțumiri, suflet îngeresc și meșter popular de o inegalabilă valoare!”
Mioara Gram, Houston, Texas, USA, 20 iunie 2022. (Ia românească creată de Antonina Rusu).
MN: Câteva comentarii ”pline de suflet și simțire”, de pe pagina de Fb a doamnei Mioara Gram:
  • Câtă bucurie și ce frumos îți stă cu ie! Într-adevăr, nu te poti îndepărta de pământul unde te-ai născut. Îți stă așa de bine! Ești minunată! (M.R).
  • Felicitări, creatoarei, pentru dragostea si migala investită în acest minunat costum popular românesc! Felicitări, cu toată dragostea, pentru dumneavoastră, frumoasă și distinsă româncuță, Mioara Gram, pentru eleganța și mândria care vă definesc! Cu mult drag si respect nemarginit, vă salut din Mangalia, de la malul Marii Negre. Vă doresc o vară minunată, cu cei dragi alături. (E.S).
  • Mioara Gram: Marea își cântă farmecul, iar dumneavoastră, neîntrecuta frumusețe omenească! Multumesc din suflet, scumpă doamnă, iar urările dvs. să vi se întoarcă în numărul nesfârșit al valurilor Mării Negre!! Tare îmi este dor de aceste meleaguri…
  • Antonina Rusu: Scumpă Mioara Gram, surioara mea dragă, această cămașă este o creație proprie, fiind impresionată de simbolica elementelor Culturii Cucuteni, pe care încerc să o discifrez picătură cu picătură. Compoziția ornamentală, ponderea, amplasarea și distribuirea pe suprafața detaliilor este o viziune și interpretare proprie.
    Simbolul cel mai important este “S”, care formează o vârtelniță, acestea se unesc pe verticală și pe orizontală formând un fagure, în care sunt înscrise stele cu patru colțuri, care la rândul lor au înscrise steluțe cu opt colțuri. Aceasta este altița amplasată pe umeri. Atunci când coseam, am gândit că această frumoasă compoziție va fi a acelei persoane cu care va rezona sufletește. Celelalte motive, simboluri din această compoziție sunt alese cu multă migală, așa încât să formeze o rugăciune către Dumnezeu. Culorile alese exprimă credința în veșnicie. Această compoziție am numit-o cu numele meu, Antonia. Am zis că va fi pentru o persoană cu credință în Dumnezeu.
    Atunci când mi-ai zis că o vrei, ți-am dedicat-o ție și am cusut numele tău. Apoi ai zis că îți dorești să ai un costum întreg și iată că Dumnezeu ne-a ajutat să fie cusute și poalele și catrința am potrivit-o. Apoi, în mod fantastic, am găsit și brâul, parcă ar fi fost creat anume pentru tine. Îi mulțumesc Irinei Ropot și lui Veaceslav Filimon pentru brâu.
    Este o bucurie mare că acest costum a ajuns la tine, dragă surioară Mioara scumpă!
  • Mioara Gram: Fântână de iubire, înțelepciune, măiestrie si dăruire, Antonina scumpă, emoțiile pe care continui să mi le trimiti sunt nespus de puternice. Iți multumesc, nu de o mie de ori, ci de tot atâtea ori câte împunsături de ac are această splendidă ie, împreună cu poalele!! Munca-ti ridicată la valoarea rugăciunii îmbracă veșnicia pentru mine, iar faptul că această ie a fost să ajungă la mine, mă onoreaza pe deplin! Nu mai am cuvinte, suflet luminos, surioara mea dragă…
  • Antonina Rusu: Mioara scumpă, Mulțumesc lui Dumnezeu Sfântul pentru că munca mea a ajuns la tine, ești o minune a Lui Dumnezeu, cum poți să te bucuri cu așa sentimente și afecțiune, ca nimeni altcineva. Să porți cu plăcere și bucurie acest costum pe care ți l-ai dorit atât de mult! Mă faci să plâng, cu câtă intensitate iubești costumul national. Așa emoții puternice am văzut numai la măicuța mea… Te îmbrățișez cu mare drag.
MN: Felicitări maxime, doamnei Antonina Rusu, pentru superba ie și neasemuitul costum popular românesc oferit Mioarei. Mulțumim pentru rândurile măiastre, așternute în relatarea de mai sus, Mioara Gram, minunata noastră concitadină, texană ”adoptivă”. Vă îmbrățișăm virtual și vă dorim sănătate multă și bucurii binemeritate, ție și superbei tale familii! Pe cititorii cotidianului Mangalia News îi invităm să citească și celelalte articole semnate de Mioara Gram, publicate de-a lungul anilor în ziarul nostru online: https://bit.ly/3xI8Icc.

Mangalia News, 20.06.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply