LA MULȚI ANI, DOBROGEA! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

0
491
starshiners.ro%20

Biblioteca Municipală Mangalia: Începând cu anul 2015, românii celebrează, în data de 14 noiembrie, Ziua Dobrogei, în amintirea momentului istoric din 1878, când Dobrogea a revenit la teritoriul naţional.

În data de 14 noiembrie 1878, Regele Carol I adresa următoarea Proclamaţie către dobrogeni:

„… Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân – de astăzi face parte din România. Voi, de acum, atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi ocârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viaţa, onoarea şi proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine.

Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legitima pedeapsă… Armata română, care intră în Dobrogea, nu are altă chemare decât a menţine ordinea şi, model de disciplină, de a ocroti paşnica voastră vieţuire. Salutaţi dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertăţii, drapelul dreptăţii şi al păcii. În curând, provincia voastră, pe cale constituţională, va primi o organizaţie definitivă, care va ţine seama de trebuinţele şi moravurile voastre, care va aşeza pe temelii statornicite poziţia voastră cetăţenească. Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră…”.

LA MULȚI ANI, DOBROGEA!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!


Mangalia News, 14 Noiembrie 2021.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply