Lecții de prim ajutor: Cum se acordă primul ajutor în caz de leșin

0
763

Momentul acordării primului ajutor poate fi esențial pentru persoana care este în pericol. Este foarte important ca cel care oferă primul ajutor să intervină nu doar rapid, dar să o facă și corect, intervenția sa fiind cea care îi poate salva viața pacientului. Înainte ca echipajul de salvare să ajungă la fața locului și să intervină, orice persoană cu cunoștințe de acordare a primului ajutor poate face anumite manevre salvatoare.

Lecții de prim ajutor: Cum se acordă primul ajutor în caz de leșin.

Leșinul apare atunci când creierul nu mai primește suficient oxigen. Leșinul sau lipotimia reprezintă pierderea cunoștinței din cauza fluxului redus de sânge către creier și implicit de oxigen. Persoana în cauză poate cădea din picioare brusc, fără niciun fel de alt avertisment, sau se poate simți slăbită, amețită, iar starea sa de slăbicune se accentuează treptat, totul culminând cu leșinul.

Starea de inconștiență este însoțită și de o paloare accentuată a feței. Anumite persoane care au leșinat au povestit că, înainte de a cădea inconștienți, privirea li s-a încețoșat, iar sunetele din jur păreau distorsionate.

Cum acordați primul ajutor în caz de leșin?

Este important ca victima să fie așezată întinsă pe o parte, preferabil pe partea stângă, cu o pernă sau o haină sub cap. Sângele va circula mai bine și va ajunge mai repede la nivelul creierului în această poziție.

Medicii spun că victima trebuie așezată pe o parte, pentru a evita să se înece cu propria vomă.

Asigurați-vă ca nu există nicio obturație pe căile aeriene care să împiedice victima să respire normal, îndepărtați cureaua, cravata sau alte obiecte vestimentare foarte strâmte.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pentru o mai bună oxigenare a creierului, se pot ridica picioarele victimei la un unghi de 45 de grade, pentru ca sângele să fie pus în circulație mai repede.

Nu zdruncinați victima, nu o pălmuiți și nu încercați să îi dați să bea ceva, dacă este inconștientă! Puteți aplica pe frunte comprese cu apă rece, nu alte substanțe precum spirt sau oțet! Așteptați ca persoana în cauză să-și revină singură, treptat, fără să o bruscați. Dacă nu își recapătă cunoștința în câteva minute, chemați Salvarea.

Lecții de prim ajutor în caz de înec cu mâncare / sufocare – Manevra Heimlich

În caz de sufocare cu mâncare sau cu un alt obiect, manevra Heimlich este salvatoare. Dacă o persoană se îneacă la masă cu mâncare și este în pericol, trebuie să interveniți de urgență. Manevra Heimlich este formată dintr-o serie de pași care poate salva o viață, dacă persoana respectivă se sufocă din cauza unui corp străin care i-a pătruns în laringe/trahee.

Cum recunoști o persoană care se sufocă?

– Nu mai poate respira, nu poate tuși, nu mai poate vorbi.
– Se așează aplecat în față, pentru a-și forța mușchii respiratori.
– Fața i se înroșește, apoi pielea începe să se albăstrească, din cauza lipsei de oxigen.

Cum se acordă primul ajutor în caz de sufocare- Manevra Heimlich

Manevra Heimlich este eficientă dacă se intervine prompt, iar persoana în cauză este ajutată să elimine corpul străin din laringe/trahee. Iată cum se face, potrivit colonelului medic Asistent universitar dr. Bogdan Teuşdea, medic primar ATI, Şeful Unităţii Primire Urgenţă din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.

Mai mult, AICI.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply