Maria Gheorghiu: Cine sunt eu? [VIDEO]

0
1009

Maria Gheorghiu: Cine sunt eu?

Am constatat că au dispărut foarte multe informații despre mine din mediul online… nu știu care este cauza și pentru că m-am confruntat în ultima vreme cu cereri despre activitatea mea, vă las aici datele necesare:

Sunt originară din Reșița, lucrez la Radio Romania-București FM și în trecut, timp de 7 ani am realizat o emisiune de televiziune dedicată folkului.(IN CAUTAREA FOLKULUI PIERDUT).
Am studiat muzica timp de 8 ani, 4 de vioară și 4 de oboi și am cantat într-un cor de cameră timp de 10 ani. La început a fost baletul dar pasiunea a durat doar 2 ani.
M-am lansat în folk în perioada de destrămare a cenaclului Flacăra, reușind să prind pentru scurt timp acest tren, cântând piesa ”Perechea sălbăticită”.

După o pauză de cativa ani, am revenit pe scene, câștigând festivalul ”OM BUN”, în 1993. Au urmat primele imprimari în radio și în studioul lui Adi Ordean. Primul material discografic a fost produs de către ROTON în 1995 (LACRIMI IN FLACARI). Au urmat alte albume la alte case de discuri (Alpha Sound, Intercont sau Patria): ”CANON SI MARIA GHEORGHIU”, „PE LA CASE LUMINATE”, FLOARE DE VARTEJ”, ”TIMP NETRAIT”, „CURCUBEU”, „DE 20 DE ANI OM BUN”, ”CAMP DE LAVANDA”. Vali Sterian mi-a fost mentor și am reușit să înregistrăm împreună 3 cantece: ”Bocetul lui Ioan cel fără de mormant”, ”Ușa ce-o încui” și ”Maria de Mangop”.

Iată și cateva dintre cele mai cunoscute piese: ”FLOARE DE VARTEJ”, ”CURCUBEU”, ”INIMA DE LA BALCIC”, ”SCRISOARE DIN BASARABIA”, ”LA O CAFEA”, ”VARA, INTAMPLATOR”, ”LEGATURA DE CHEI”, ”STRIGAT”… Am scris un cantec în memoria celor arși în clubul Colectiv, se numește ”NICIODATA UITAREA” și el iese puțin din zona mea de confort, mergând ușor spre rock. Am în repertoriu cantece ale Mariei Tănase, dar și cover-uri (Cancao du Mar, Gracias a la Vida, Dust in the Wind, Carrigfergus, La vita e bella, Moonshadow etc).

Am învățat în decursul anilor petrecuți pe scenă că definitorie pentru un artist este comunicarea cu publicul, faptul că trebuie să îi convingi de sinceritatea gestului tău artistic, să le dai ocazia să se regăsească în cântecele tale și, cel mai important, să știe că tu ești acolo, pe scenă, pentru ei, nu pentru tine. Nu am făcut niciodată o ierarhizare a scenelor pe care am cântat (deși au fost multe și în țară și în lume), pentru că nu scena cu numele ei este importantă, ci actul artistic în sine. Are vreo importanță că ai cântat pe scena Filarmonicii din Kiev, sau în nu știu ce sală mare de concerte din Paris, Madrid, Roma sau Chicago, atâta vreme cât tu nu ai reușit să convingi, să simți publicul vibrând cu tine la fiecare notă, respirație sau tăcere?

De reținut concertul susținut alături de Orchestra Filarmonicii din Kiev și concertele susținute alături de artiști francezi (Dominique Voquer Qartet) sau spaniolul Patricio. Am efectuat în urmă cu cațiva ani un turneu de succes (OM BUN) alături de colegii mei Mircea Vintilă, Ducu Bertzi și George Nicolescu, în Canada, (Montreal, Quebec, Toronto, Edmonton, Calgary). În majoritatea aparițiilor pe scene cânt acompaniată de pianistul Radu Grațianu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În ultimii ani am susținut numeroase concerte în țară, dar și în străinătate. Spectacolul meu ”Sub zodia Mariei” a fost jucat pe numeroase scene de la noi și din lume. Au fost alături de mine actorii Adriana Trandafir, Adrian Păduraru, dar l-am avut mulți ani partener și pe regretatul actor Eusebiu Ștefănescu.

In ultimii ani înainte de pandemie, traseul meu internațional a cuprins între altele, Luxemburg, Bruxelles, Chișinău, Budapesta, Szeghed, Berlin. Toronto. Am ajuns chiar și în Cuba, avand un concert intitulat ”White night”, la Jardines del Rei (Caraibe) alături de o companie de dans cubaneză.

La sfârșitul lunii octombrie 2017 am lansat cel de-al 7-lea album de autor CAMP DE LAVANDA, un album cuprinzand cantece de dragoste, unele dintre ele fiind deja foarte iubite de public: PUNTI INGHETATE, FLUTURI, CAMP DE LAVANDA, DESCANTEC DE SOARE SI DE LUNA. Iată și cateva cuvinte scrise de un jurnalist cultural de prestigiu (Loreta Popa) la lansarea albumului CAMP DE LAVANDA:

”Acolo, în prima linie, Dumnezeu și-a așezat degetul, trasându-i destinul. Acolo, în prima linie, și-a luat cuminecătura umilinței, împărțind cu generozitate din inima ei celor ce cădeau în luptă. La semnul ei, fluturii opresc marile furtuni ascunse într-o lacrimă. La trecerea ei, poveștile curg din aripile îngerilor devenind cântece. Cu vocea operează pe cord deschis, iar lumina cântecelor ei se desface în răni, vindecând ce are de vindecat; desțelenește sufletele moarte-n carcase, oferindu-le șansa unei învieri. Maria Gheorghiu pășește înarmată cu un curcubeu peste punți înghețate, iar zâmbetul ei cald răsare peste câmpuri de lavandă, echilibrând lipsa sufletului pereche pe care l-a căutat toată viața. Un cântec, un descântec, o lume ce-și împarte lacrimile săpând tranșee spre cer, deschizând porți pentru cei care habar nu au unde este raiul. Toate sunt așezate în acest album al Mariei Gheorghiu numit „Câmp de lavandă” cu rost. Dați-vă voie să respirați aerul lui îmbălsămat de miresme! Ascultați-l! Primiți emoția lui vie în inimile voastre!” (Loreta Popa).

In contextul anului 2018, am pus la punct un spectacol numit REVERENTE CENTENARE. Repertoriul conține piesele proprii dar și prelucrări din repertoriul Mariei Tănase. Există și un segment aparte, dedicat Centenarului, cu piese adecvate. (Inima de la Balcic, Scrisoare din Basarabia, Bocetul lui Ioan, Doina lui Lucaci, dar și cantece vechi ostășești din perioada primului război mondial (Drum bun, drum bun toba bate).

Am în pregătire un album nou care va cuprinde și cantecele deja lansate pe canalul meu de You Tube (Sapte drumuri, Secta celor vii, Lumi închise, Nu plange, Maică Românie) dar și cântece la care lucrez acum.

Acesta este canalul meu de Youtube, unde vă puteți abona pentru a fi la curent cu noutățile: https://www.youtube.com/user/mariagheorghiufolk/videos


Mangalia News, 26.03.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply