RUMN: Abordări de Fundamentare a Deciziilor pe Baza Rezultatelor Științifice Demonstrate în Vederea Implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în Regiunea Mării Negre | VIDEO conferință internațională

0
883

RUMN: Miercuri, 24 martie 2021, Rețeaua Universităților de la Marea Neagră (RUMN) a organizat, în colaborare cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României și cu Academia Română, Conferința Internațională intitulată „Abordări de Fundamentare a Deciziilor pe Baza Rezultatelor Științifice Demonstrate în Vederea Implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în Regiunea Mării Negre” – ”Science Evidence-Based Decision Making Approaches for the Implementation of SDGs in the Black Sea Region”.

La eveniment au participat Dl Președinte Emil Constantinescu, Dl Europarlamentar Marian-Jean Marinescu, Dl Consilier de Stat László Borbély, Dl Ionuţ Sorin Banciu – Secretar de Stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Dl Fokion Zaimis – Vice Guvernator al Regiunii de Vest din Grecia, Dna Pavlina Lozanova – Secretar General Adjunct la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră, înalți oficiali guvernamentali, reprezentanți ai unor prestigioase universități din Azerbaijan, Bulgaria, Grecia, România, Rusia, Turcia, Ucraina, experți din instituții cu atribuții în domeniu, cadre didactice, cercetători și studenți de la universități membre RUMN.

Lucrările Conferinței au fost moderate de dl Prof. Univ. Dr. Eden Mamut, Secretar General al RUMN și au scos în evidență complexitatea și provocările legate de obiectivele privind reducerea emisiilor poluante, promovarea Economiei Verzi și dezvoltarea durabilă a zonei Mării Negre.

Reprezentanții din partea organizațiilor și a instituțiilor guvernamentale au prezentat faptul că politicile, cadrul normativ, dar și alocările de resurse în țările membre UE sunt deja asigurate în linii generale, cu decizii luate de către factorul politic. În multe privințe, și în celelalte țări din zona Mării Negre s-au făcut pași importanți în această direcție.

De asemenea, din partea comunității academice au fost prezentate o serie de rezultate și exemple de bune practici care au fost dezvoltate pe baza activităților de cercetare științifică și inovare.

Participanții la dezbateri au evidențiat necesitatea cooperării regionale în vederea transferului de experiență și de bune practici, precum și de formare a unor parteneriate în vederea extinderii rezultatelor obținute și a abordării unor proiecte ambițioase de interes comun.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În acest context, promovarea Agendei Strategice de Cercetare Științifică și Inovare în Domeniul Creșterii Albastre în zona Mării Negre reprezintă o arie cu potențial deosebit pentru cooperarea regională.

Rețeaua Universităților de la Marea Neagră participă la implementarea Proiectului Black Sea CONNECT, în cadrul unui Consorțiu regional de organizații de cercetare științifică și universități. Ca rezultate concrete în cadrul acestui proiect, se dezvoltă un Program Regional de Masterat în domeniul Creșterii Albastre în formatul MOOC – Massive Open Online Course, o Platformă de cooperare pentru rezolvarea unor probleme de interes local prin implicarea de parteneri și competențe din toată regiunea Mării Negre, dar și un Observator pentru semnalarea și facilitarea accesului la rezultatele cercetărilor științifice din întreaga zonă a Mării Negre pe tematica Creșterii Albastre.

În încheierea lucrărilor, au fost concluzionate principalele propuneri care se vor concretiza în proiecte de colaborare regională și vor fi implementate în perioada următoare, în parteneriate bilaterale sau multilaterale, sub egida RUMN.

Lucrările au fost înregistrate și pot fi accesate pe platforma https://bsun.org/.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply