Ioan Iacob – De la “tanti Clisi”, la “Mări de septembrie“ | A subjective story about “Mangalia News” and the Roman Emperor Traian

0
960

Ioan Iacob – De la “tanti Clisi” la “Mări de septembrie“ | A subjective story about “Mangalia News” and the Roman Emperor Traian.

Pregătirea “legiunilor”, pentru scrierea unei proze scurte dedicate aniversării “Mangalia News”:
Legiunea I – Secvenţele trăite LIVE alături de G. şi de profesorul T.L,  în drum spre ţărmul Mării Negre;
Legiunea a II-a – Secvenţe difuzate „neîntâmplător“ de Antena 3 despre legende legate de Munţii Rarău;
Legiunea a III-a – Informaţii istorice despre Adamclisi;
Legiunea a IV-a – Legenda povestită de G. despre „tanti Clisi“;
Legiunea a V-a – Legenda despre forma Ceahlăului.

Introducere şi cuprins: Mult timp l-am admirat de la depărtare pe Mircea Nedelciu, citindu-l. Ajungeam, din când în când (cu mari sacrificii, fiindcă veneam în Bucureşti de la Bârlad, unde erau părinţii şi unde revenisem ca profesor suplinitor de limba engleză, după stagiatura pe engleză de la Făgăraş, 1974 – 1976), dar în 1985, după ce câştigasem un concurs de debut la Editura JUNIMEA şi fusesem publicat într-un volum colectiv de debut, INVOCAŢII, îmi luasem inima în dinţi şi ajunsesem şi eu la Mircea, pentru a-i oferi un exemplar.

Mircea, sensibil şi profund,  nume-fanion al generaţiei ’80, a citit cu atenţie versurile şi a avut numai cuvinte de apreciere. După ani, devenisem destul de apropiaţi, însă eu tratam cu discreţie această prietenie rară şi binecuvântată cu un mare prozator. În una din seri descoperisem o sticlă dintr-un vin portughez renumit, m-am gândit să-i fac o vizită acasă lui Mircea şi să-i ofer o surpriză…

Legiunea a IV-a trimite mesajul că abia mai ţine în frâu legenda povestită de G. despre „tanti Clisi“… Legendă adorabilă, impregnată de  inocenţa şi teribilismul copilăriei (Imperatorul T.L. îmi mărturiseşte la telefon că până acum o jumătate de oră a fost sub „asediul plăcut“ al lui Horia, fantasticul său nepot, eu mai “potolesc” Legiunea a IV-a, fiindcă Legiunile I, a II-a şi a III-a… (porţiune indescifrabilă în textul prozei scurte dedicate aniversării MN)…

Revin la Mircea, mă confesez că am rămas mereu impresionat de „cohortele de debutanţi” ce îl asaltează cu manuscrise, după ce devenise librar la CARTEA ROMÂNEASCĂ… Îmi imaginez că, generos, îşi răpeşte din timpul său pentru a le da sfaturi. Mircea îmi dă un răspuns ce răstoarnă complet viziunea mea asupra a ceea ce eu îmi închipui că se petrece la Librăria Editurii CARTEA ROMÂNEASCĂ. Mircea spune simplu, modest: „De la fiecare ai ceva de învăţat!”

Legiunea a IV-a mă somează să-i ascult legenda, zice că are legătură cu Legiunea a III-a… (Adaug un scurt comentariu, apoi mă grăbesc să o ascult; aşadar marele prozator nu doar că citea manuscrisele cu care era  asaltat pentru – îmi imaginam eu – a oferi sfaturi; dimpotrivă, recunoştea cu modestie (răsturnând perspectiva), că „de la fiecare ai ceva de învăţat”!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Legiunea a IV-a: “Când eram mică, de vreo patru ani, tatăl meu, inginer şef la o staţiune de cercetare, începuse să facă – pentru cine   dorea – lecţii de franceză. Atunci nu ştiam să scriu sau să citesc, reţineam însă tot ce se petrecea acolo (copiii au această capacitate) şi ajunsesem să-i corectez /când era cazul / pe cei mari, spre amuzamentul general. De la lecţiile de franceză reţinusem MADAME (DOAMNĂ pentru mine, la acea vârstă, însemna un fel de TANTI).

Într-o vacanţă, când am plecat cu ai mei cu maşina, părinţii au discutat între ei dacă să treacă şi pe la ADAMCLISI… Sub “influenţa franceză”, eu înţelesesem ”MADAME CLISI”, aşa că m-am interesat, curioasă, “Cine este tanti Clisi?”, spre hazul nebun al celor din  maşină”. (Legiunea a IV-a îmi cere permisiunea să coboare din text şi sunt de acord cu solicitarea).

Finalul ar trebui să implice (text indescifrabil) drumul nostru, alături de G. şi de „Imperatorul Traian”, cu nume dacic, LUPU, printre “cohortele de trecători înseraţi“, care îl salutau respectuos pe Imperator: AVE!

Legenda a V-a, despre forma Ceahlăului…*

*Doamna care a realizat e emisiune excepţională la Antena 3 despre focurile vii, conexiunile de energie şi legendele Rarăului, îşi întreabă invitatul câte legende mai sunt, iar când aude răspunsul, adaugă precipitată: „Mai avem doar vreo cinci minute. Spuneţi una dintre ele!“, iar invitatul spune legenda formei Ceahlăului, care seamănă cu mâinile lui Dumnezeu!

(Mă opresc aici, legiunile s-au risipit de mult, rămâne doar nisipul de pe plaja de la Mangalia, unde „Imperatorul” a filmat, pe final de septembrie, poemul meu, “Mări de septembrie“ **, filmare preluată de un post de Radio TV din Bruxelles…).

Am spus / am scris / cam tot ce aveam de spus.

LA MULŢI ANI, cu iubire, Mangalia News!

Ioan Iacob, București, ora 1:07 dintr-o noapte de februarie, 2021.

MN: **Înregistrare video ad-hoc pe plaja din Mangalia, sub soarele de sfârșit de septembrie 2018, realizată cu telefonul mobil de prof. Traian Lupu, cel care ”păzește” pilonul de Est al ”podului poetic” construit de Proiectul transatlantic ”EMINESCU – POE, inițiat de Prof. Dr. Ioan Iacob.

MN: Vă invităm să vizionați aici câteva dintre scrierile și proiectele culturale admirabile ce poartă semnătura domnului Prof. Dr. Ioan Iacob, publicate de Mangalia News.


Mangalia News, 23 februarie 2021, la Aniversare.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply