Cine a fost Sfântul Ștefan?

0
1726

Întotdeauna, în a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie, Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Întâiul Mucenic și Arhimandrit Ștefan, condamnat la moarte în anul 33, de autoritățile iudaice, deschizând astfel drumul unui mare număr șir martiri, pedepsiți pentru credința lor. În limbă greaca, Ștefan înseamnă “coroană”.

Mărindu-se numărul creştinilor după întemeierea Bisericii, a crescut şi numărul cererilor pentru diverse slujiri ale apostolilor. Astfel, au fost aleşi din cadrul comunităţii, şapte bărbaţi “plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune” care să slujească atât în cadrul slujbelor religioase cât şi să supravegheze bună orânduială la mesele comune. Primul dintre aceştia a fost Ştefan, iar ceilalţi şase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmenă şi Nicolae. Rolul lor în Biserica primară depăşea cu mult rolul pe care îl iau diaconii în zilele noastre. Ei predicau cuvântul Evangheliei, botezau şi ajutau la desfăşurarea cultului.

Având harul divin al minunilor, care-i însoțeau adesea propovăduirile, diaconul Ștefan a stârnit mânia autorităţilor iudaice, care l-au chemat la judecată în fața Sinedriului, un tribunal la vechii evrei, acuzându-l de blasfemie, care la acea vreme se pedepsea cu moartea, dar şi de faptul că strică Legea lui Moise. Ștefan și-a prezentat argumentele sale solide din scripturi, arătând că legea se împlinește prin Hristos, adică prin Mesia, cel prezis de profeți, dar nu a reușit să-i convingă pe judecători, fiind alungat din cetate și lapidat (ucis cu pietre). Prăbușit sub povara bolovanilor aruncați asupra lui, Ștefan a avut totuși puterea ca, înainte de a muri, să ceară iertare pentru ucigașii lui: “Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.

Numele Sfântului Ştefan este purtat de aproximativ 422.000 de români, dintre care 305.000 sunt bărbaţi şi 117.000 femei. Dintre bărbaţi, 273.000 poartă numele Ştefan, 18.000 se numesc Istvan şi 8.700 au fost botezaţi Fănel. De asemenea, pe 3.300 dintre bărbaţi se numesc Ştefănel, 1.000 care au numele Ștefănuț şi pe 580 îi cheamă Fane. Cele mai multe femei sărbătorite în 27 decembrie poartă numele Ştefania, respectiv 84.000, alte 22.300 se numesc Ştefana, 9.100 au fost botezate Fănica, 1.000 Fănuța şi 330 Fana.

Obiceiuri și tradiții, aici.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La mulți ani, tuturor prietenilor și prietenelor care poartă numele Sfântului Ștefan!



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply