“Cu adevărat, Măria-Sa s-a întors astăzi acasă”! Ștefan cel Mare și Sfânt, domnul Moldovei – tablou dedicat sanctificării sale, realizat de pictorul Valentin Tănase

0
1108

“În fiecare an, la 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, calendarul creștin ortodox îl prăznuiește pe Sfântul Ștefan, primul martir al credinței creștine, cel care a fost omorât cu pietre pentru că propovăduia învățătura Mântuitorului. Numele de Ștefan, care în limba greacă veche înseamnă “coroană”, sau “cunună” este foarte des întâlnit în întreaga lume creștină. Și în universul românesc au fost și sunt numeroși purtători ai acestui nume, dar cel mai celebru și singurul care a fost sanctificat a fost Ștefan cel Mare și Sfânt, domnul Moldovei (1457-1504). Biserica ortodoxă română l-a trecut în rândul sfinților, în ziua de 2 iulie 1992 (ziua morții sale, în 1504).

În acel an special am dăruit Mânăstirii Putna, locul în care marele domn își doarme somnul de veci, un portret al lui Ștefan cel Mare în ulei pe pânză cu dimensiunile de 230 X 90 cm, ca un semn al omagiului meu pentru sanctificarea sa. Am ajuns la Putna la 14 august 1992, în preajma aniversării hramului mânăstirii, “Adormirea Maicii Domnului”. La intrarea în incinta lăcașului am fost întâmpinat de starețul de atunci al Putnei, Iachint, un om sfânt. A privit cu luare aminte tabloul, după care a zis că trebuie să fie așezat în naosul bisericii, chiar lângă mormântul domnului. Nici nu am intrat bine în lăcaș, când afară a început o ploaie torențială care a ținut aproape o oră.

După ce tabloul a fost așezat pe perete lângă mormântul marelui Ștefan, starețul Iachint l-a privit din nou, cu o anumită lumină în ochi, după care a zis: “E semn că Măria-Sa s-a întors cu adevărat astăzi acasă! La Putna nu a mai plouat de două luni”! A doua zi, de praznicul hramului o mulțime de credincioși a intrat în biserică pentru a se închina, îngenunchind și sărutând lespedea mormântului, dar și vârfurile cizmelor domnului din tabloul meu. Priveam scena cu emoție, înghesuit în marea masă de oameni.

Au trecut de atunci aproape douăzeci de ani. Cuviosul stareț Iachint, un adevărat duhovnic de suflet al meu, a plecat de mult în lumea celor drepți. După un timp, biserica mânăstirii Putna a fost pictată din nou în interior, iar tabloul meu, după mai mulți ani de-a dreapta mormântului, și-a găsit locul într-una din sălile de onoare ale ansamblului monahal. A fost reprodus și prezentat apoi în numeroase publicații și emisiuni TV, de cele mai multe ori fără a se menționa numele autorului. E mult de atunci, dar în fiecare an de Sfântul Ștefan, rememorez cu emoție cuvintele cuviosului stareț Iachint: “Cu adevărat, Măria-Sa s-a întors astăzi acasă”!

La mulți ani cu sănătate, tuturor purtătorilor numelui de Ștefan sau Ștefania!”

Valentin Tănase.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 27.12.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply