Florin Iordanoaia: Cine dopează copiii Mangaliei?

0
1366

Am auzit de mai multe ori că mai mulţi copii din Mangalia, practicanţi de Arte marţiale, se dopează cu anabolizante, cu tot felul de pastile, care să le umfle muşchii, să le mărească rezistenţa la efort şi la lovituri. Cei mai mulţi, despre care am aflat, sînt copii cu vîrste între 10-17 ani, dar şi despre unii cu vîrste mai mari, peste 18 ani.

Iniţial nu am crezut aşa ceva, pentru că pe unii dintre cei care-i antrenează pe copii, îi cunosc şi ştiu că respectă regulile de pregătire sportivă. Dar au apărut şi mulţi „piraţi”, care au fost practicanţi ai diferitelor stiluri de arte marţiale, cu diplome de grade obţinute cine ştie pe unde, pe la tot felul de fundaţii, corporaţii şi maeştrii, care şi-au scris singuri diplomele!

Cei mai mulţi copii, despre care am auzit, ar fi practicanţi de MMA! Ce este MMA? Pentru cei care nu cunosc, MMA reprezintă o formă de pregătire, care îşi are originea în forma chineză de luptă pe scenă, denumită „Da-Leitai”. Această formă de luptă a fost promovată de Bruce Lee, în filmul „Enter the Dragon” din anul 1973. Acolo este o scenă, din care unii promotori au conceput o formă de luptă în cuşcă. Lupta în cuşcă a apărut în mai multe filme de acţiune şi arte marţiale.

MMA nu este un stil de arte marţiale, este o probă de luptă full-contact, cu proiectări, ştrangulări şi tehnici articulare, în care se permite accesul unor sportivi, de regulă profesionişti, din stilurile de contact (Kung-Fu, Kick-Boxing, Muai-Thai, Wushu, Karate Kyoukushin, Ju-Jitsu). Pe lîngă aceştia au mai intrat în cuşcă sportivi care practică luptele libere sau Judo.

De curînd, Ministerul Tineretului şi Sportului, a recunoscut MMA ca disciplină sportivă şi teoretic a fost acceptată într-o federaţie (nu ştiu exact situaţia, nu apar detalii pe nici un site). După această recunoaştere oficială, vor începe de fapt aspectele legale, cu privire la această probă de luptă sau „disciplină sportivă” (în terminologia ministerului).

În acest moment nu există antrenori sau instructori specializaţi pe MMA. Dacă cineva a obţinut o diplomă în străinătate, aceasta nu are o valoare legală, deoarece persoana respectivă nu este autorizată să predea ceva, ce nu era recunoscut oficial. Pînă de curînd! Dar foarte mulţi s-au erijat în „antrenori de MMA”, înainte ca această probă să fie legală. Desigur, că un antrenor recunoscut oficial, într-unul din stilurile amintite, poate să citească un regulament de arbitraj şi cel puţin teoretic, să pregătească sportivi pentru această probă. Dar nici aşa nu este legal, pînă nu au participat la un curs legal organizat, prin autoritatea responsabilă (federaţia la care este recunoscută disciplina sportivă respectivă). Avem „antrenori”, înainte de a avea recunoaşterea legală!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În Mangalia nu există nici o persoană, antrenor sau instructor, care să aibă dreptul legal de a preda MMA. Personal, pot să predau „Da-Leitai”, fiind autorizat pentru a preda această probă, avînd carnet de antrenor şi am participat la multe cursuri de pregătire naţională şi internaţională! Dar nu MMA!

Cei neautorizaţi, care nu au carnete de antrenor sau instructori, ci doar nişte diplome de grad, care totuşi şi-au deschis săli, reprezintă un pericol public! Pentru că aceştia nu au cunştinţele necesare cerute unui antrenor, predau ilegal o probă, pentru care nu au avut autorizaţie (nefiind legală) şi cel mai grav, îndoapă sportivii minori cu toate substanţele periculoase pentru sănătatea lor. După ureche!

Ce este de făcut? Atunci cînd duceţi copii la un sport, indiferent ce fel de sport este, solicitaţi reprezentanţilor cluburilor să vă prezinte carnetul de antrenor al celui care-i instruieşte şi afilierea la federaţia de specialitate. Una e să jucăm fotbal pe maidan, de plăcere şi alta e să antrenăm copii! E ca şi cum, un felcer, face operaţii de apendicită!

În Mangalia, în Artele marţiale, îşi desfăşoară activitatea legal, următoarele cluburi sportive:
-Clubul Sportiv „Marea Neagră”, antrenor Iordănoaia Florin.
-Asociaţia Clubul Sportiv „Callatis Fight Club”, preşedinte Tudor Liviu-Sebastian, Trandafirescu George Ionuţ, instructor.
-Clubul Sportiv „Wushu Maxx” Mangalia, preşedinte Vartolomei Titi.
-Clubul Sportiv „Shindao” Mangalia, preşedinte Serghiuţă Ion Ovidiu.

(Sursa: dsjconstanta.ro/cluburi-sportive-private).

Nu ştiu dacă cei care antrenează în celelalte „cluburi”, au carnete de antrenor. Din evidenţa federaţiilor la care sînt cluburile lor afiliate, nu apar pe listele de antrenori sau instructori. Doi dintre ei au fost sportivii mei, au înfiinţat legal cluburile, dar nu erau instructori sau antrenori, ci foşti sportivi, cu diplome de grad (centura neagră). La „Callatis Fight Club”, nu ştiu care este situaţia.

Consider că înfiinţarea legală a unui club, nu înseamnă şi autorizarea preşedintelui, respectiv, a conducătorilor, de a preda Arte marţiale, în afara cadrului legal prevăzut de Legea 69/2000 şi normele MTS.

Este cazul ca organele de control de stat să îşi facă datoria şi să oprească pe ”piraţii” din Artele marţiale din Mangalia şi nu numai!

Iar părinţii, pentru care nu contează unde-i duc la sport, după ce copiii lor ajung în stare gravă la spital, să nu spună că nu au ştiut!

De acum ştiţi

Florin Iordănoaia, Presedinte la European Kung-Fu Federation.


Mangalia News, 25.09.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply