Cristina Schipor, DSP: ‘Spitalele constănțene sunt incluse în rețeaua de Spitale COVID în funcție de nevoile județului, nu după cum vrea un manager sau altul’ | DOCUMENTE

0
1098

Sâmbătă, Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța anunța că și în Pavilionul B al Spitalului Municipal Mangalia se va asigura asistența medicală necesară bolnavilor infectați cu noul coronavirus. Managerul unității sanitare din sudul litoralului trimisese, însă, o adresă ministrului Sănătății, în care solicita amânarea includerii Pavilionului B în rețeaua de Spitale COVID.

Având în vedere dublarea numărului de cazuri confirmate într-o zi, Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța a decis ca Spitalul Municipal Mangalia să intre în rețeaua de Spitale COVID și cu Pavilionul B, conform Planului Alb pe Județul Constanța, care prevede posibilitatea de extindere a numărului de paturi după necesități, până la preluarea integrală. În Pavilionul B funcționează un Compartiment ATI cu zece paturi. Managerul spitalului va asigura linia de gardă pe ATI, transmitea DSP Constanța sâmbătă, 5 septembrie a.c.

„Spitalul Municipal Mangalia va păstra din Pavilionul B, pentru celelalte patologii, CPU și Ambulatoriul de adulți, care au circuit separat, dar și Pavilionul A, care are în structură Ambulatoriul de pediatrie, maternitatea și oncologia“, au adăugat reprezentanții DSP.

Managerul unității sanitare din sudul litoralului nu ar fi, însă, de acord. Anunțat încă din 2 septembrie că este necesară extinderea numărului de paturi și eliberarea de urgență a Pavilionului B (clădirea principală a spitalului), a doua zi a transmis o adresă ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, în care solicita amânarea acestui lucru, mai ales deoarece la Secția de Terapie Intensivă ar funcționa doar șase paturi pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 și doar trei dintre acestea sunt dotate cu aparate de ventilație.

„Considerăm că impunerea extinderii numărului de paturi în această structură ar însemna compromiterea întregului pavilion (…) în structura căruia se desfășoară întreaga activitate a Compartimentului de Primiri Urgențe, precum și secțiile de Medicină Internă, Hematologie, Gastroenterologie, Cardiologie, Nefrologie, Chirurgie, Urologie, Ortopedie, Neurologie, Recuperare traumatologică, vertebro-medulară și neuromotorie, Blocul Operator Chirurgie – Ortopedie și Terapia Intensivă. (…) Secția de Terapie Intensivă aflându-se la ultimul etaj. De asemenea, în urma vizitei de lucru și a evaluării la fața locului, făcute de către dna dr. Mihalcea (medic DSP) în data de 31.07.2020, s-a concluzionat că pavilionul nu deține circuitele necesare tratării pacienților infectați COVID, fiind o clădire veche (…) În plus, menționăm că în statul de funcții nu există postul de medic infecționist, nu există linie de gardă pe Terapie Intensivă, spitalul având angajați doar 2 medici anesteziști“, scria managerul Alina Dan, ministrului Sănătății. Ba chiar a apărut în mediul on-line, pe binecunoscuta rețea de socializare, adresa transmisă Ministerului.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cum s-au rezolvat problemele circuitelor separate, a liniei de gardă pe ATI, cum au mai apărut patru paturi în plus la Compartimentul ATI în doar două zile, nu știm încă! Din păcate, d-na Alina Dan, managerul Spitalului Municipal Mangalia nu a răspuns, ieri, apelurilor noastre telefonice, pentru a clarifica aceste aspecte. Potrivit persoanelor necunoscute care au răspuns (doamne secretare, probabil), aceasta nu ar fi fost ieri la serviciu.

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică din Constanţa, Cristina Schipor, a răspuns, însă, întrebărilor noastre și cel mai probabil managerul din Mangalia a înțeles situația în care se află județul Constanța. „Nu este după cum vrea un manager sau altul, aceste lucruri se stabilesc în funcție de nevoile județului. Trebuie să ducem pacienții la un spital, după cum e nevoie. Având în vedere numărul cazurilor, trebuie să ne pregătim. Iar Spitalul din Mangalia este inclus în Planul Alb al județului. Probabil a existat o reticență, la început, din partea medicilor de acolo. Dar Spitalul din Mangalia a aplicat cu un proiect pentru COVID. Proiecte vrem, dar să fim alături nu?! Probabil doamna a înțeles ulterior situația“, a precizat ec. Cristina Schipor.

Începând cu luna iulie a.c., Spitalul Municipal Mangalia a fost desemnat spital de faza a II-a în tratarea pacienților suspecți și confirmați cu virusul SARS-CoV-2, forme ușoare, cărora le-au fost alocate 36 de paturi în Pavilionul A, dedicat în totalitate acestora. Până la sfârșitul lunii august, au fost internate și testate 547 de persoane, din care 301 au fost confirmate cu noul coronavirus.

Culmea, în luna mai a.c., Spitalul din Mangalia a achiziționat, cu fonduri de la Consiliul Local, aparatură medicală în valoare de 2 milioane de lei pentru Secția de Terapie Intensivă și alte activități specifice în perioada crizei epidemiologice.

„Ne-am străduit să dotăm unitatea noastră sanitară cu tot ce este necesar în această perioadă a crizei epidemiologice, dar și pentru a răspunde nevoilor din activitatea medicală curentă și viitoare. Aparatura medicală cumpărată ne ajută mult, mai ales în sălile de operație și post-operator, precum și pentru intervenția asupra bolnavilor oncologici. În prezent, dacă un pacient suspect de coronavirus prezintă o urgență majoră chirurgicală, el poate fi tratat în siguranță, în spitalul nostru, ulterior putând fi tratat pentru patologia COVID-19, în Spitalul de Boli Infecțioase Constanța”, declarau atunci reprezentanți din conducerea spitalului, pentru Mangalia TV.

Valentin ISPAS, focuspress, 10.09.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply