Lucian Ciuchiță – Povestea comisarului Caron…

0
1344

Lucian Ciuchiță – Povestea comisarului Caron…

In anul 1998, terminasem de scris primul meu roman: „Comisarul Caron–Dispariția” – un roman polițist cu trimiteri filozofice; în acelasi an fusesem avansat la gradul de maior – curând, cu pași repezi, aceste grade de sorginte militară urmând să dispară, fiind înlocuite cu altele mai „civilizate”: agent, inspector, sub-comisar, comisar…

Deci, parcă îmi anunțam mutarea în spațiul imaginar, translatându–mă în paginile unui roman plin de mistere…, dar nu am dat prea mare importanță publicării acestei povești și manuscrisul a rămas în sertar încă 7 ani încheiați, văzând lumina tiparului abia în 2005. Cu doi ani înainte fusesem avansat la gradul de… comisar. Acum comisarul Caron nu mai figura doar ca personaj în romanul polițist, ci era cât se poate de real…

Mulți ani mai târziu, după ce am trecut în rezervă și nu am mai avut nicio legătură cu poliția, m–am așezat frumos la masa de scris și am compus o mulțime de alte povești cu detectivi isteți… recunoscând cinstit, cu tărie, că toată această experiență acumulată în cei 15 ani m–a ajutat foarte mult…, într–o altă perioadă a vieții mele, mult mai aproape de zilele noastre.

Acum, după atâția ani de la acele experiențe – de tot felul, pe care le–am avut pe vremea când am fost un copoi, povestite fiului meu, Alexandru, la un pahar de vorbă, retrăiesc anumite momente și privesc cu nostalgie în urmă.

Alte vremuri! „Tempi belli, tempi passati!”

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Și, poate, gândesc că nu am fost doar un simplu pion pe tabla de șah – ceea ce, în principiu, nu ar fi ceva de rău, căci pionul ajuns pe „ultima linie” a eșichierului poate deveni ce vrea el.

Când mă gândesc că am realizat o mulțime de reportaje și emisiuni care au schimbat în bine imaginea Poliției, că multe acțiuni ale mele au avut un rol pozitiv, și, mai ales, că nimeni n–a îndrăznit vreodată să afirme altceva decât că am fost un coleg foarte bun, cu onoare și caracter, mă simt împlinit.

„Dispariția” mea din peisaj – din „jungla presei” – a stârnit multe regrete… și eu regret acele vremuri când eram tineri, curajoși și dispuși să schimbăm lumea.

Povestea pe care tocmai ați citit–o în această carte a fost auzită mai întâi de fiul meu, care, pe vremea aceea, voia să dea la Academia de Poliție.

Când am încheiat și ultima pățanie, Alexandru, cu ochii larg deschiși, mi–a spus:

– Tată, am crezut până acum cu tărie că am să te urmez pe această cale, dar, m–am răzgândit. Nu am să mai fiu polițist, ci psiholog!

Știam că sunt un model de viață pentru el, așa cum sunt – sau ar trebui să fie, majoritatea părinților, dar m–am bucurat când și–a schimbat optica și că a făcut acea alegere.

M–am bucurat că a înțeles mult mai multe și mult mai profund din pățaniile mele și a ales să urmeze o altă cale, cu mai puține compromisuri.

Eu, recunosc, tot sperând în mai bine, am înțeles mai târziu că lumea nu se schimbă decât când vrea ea, când barometrul social ajunge la punctul critic, când alții – care nu ne vor binele, mai deschid o supapă de refulare pentru masele învrăjbite, desigur, spre a se pune la adăpost și nu pentru că ar vrea binele naivilor de votanți.

Probabil că sunt un neadaptat al acestor vremuri „moderne”, refuzând să accept că tot ce am făcut a fost parte dintr–un plan, că am făcut doar cât mi s–a permis; neîndoios fiind că Sistemul își folosește toate pârghiile pentru a crea o falsă democrație, libertatea de care ne bucurăm – dumneavoastră și eu – fiind dată doar de lungimea lanțului pe care il purtăm fiecare.

Degeaba Poliția își făcea datoria și prindea infractori de mare calibru, căci aceștia scăpau datorită … și toți au rămas cu averile furate – confirmând vorba aia veche: dacă furi puțin, faci pușcărie, dacă furi mult, ești rege!

Atunci când am fost copoi am pus mult suflet și mi–am făcut exemplar datoria, căci voiam ca BINELE să triumfe. Vise…

Cândva, da, am fost un copoi… și ce dacă?

Cred că acestea erau gândurile mele, atunci când m–am apucat de un roman distopic, „Insula Purgatoriului”.

Peste ani, romanul – oarecum ignorat în țară, avea să fie promovat în toată lumea… dar aceasta a fost și este o altă poveste, pe care ca un „Șeherezad” o să v-o împărtășesc cu altă ocazie…

(fragment din romanul ”Comisarul Caron”, de Lucian Ciuchiță, în curs de aparitie).

*********************************************************************

MN: Lucian Ciuchiță este poet, romancier, dramaturg, eseist si scenarist român. S-a născut la 10.02.1969, în Râmnicu-Vâlcea, jud. Vâlcea; tatăl său, Apostol Ciuchiță, ofițer de carieră, iar mama, Lucia Ciuchiță (născută Scarlat), era educatoare. A fost elev al Scolii Generale Nr. 2 și a absolvit Liceul Energetic din Rm. Vâlcea, in 1987. Este absolvent al Facultății de Cibernetică din ASE Bucuresti (1988-1993). In 1999, obține doctoratul in Cibernetică și Statistică, la ASE Bucuresti.

A lucrat in Televiziunea Română, in perioada 1990-2002, ca reporter special, redactor și realizator de emisiuni. A inceput activitatea jurnalistică cu prima emisiune studențească „Gaudeamus”, imediat după revolutia din ’89, fiind unul dintre studenții revoluționari care au participat la evenimente. In iunie 1990 este angajat redactor la redacția de știri a TVR. După realizarea a două filme documentare, este primit in Uniunea Cineaștilor din România, iar în mai 1991, în Asociatia Dramaturgilor de Film.

A realizat peste 1000 de reportaje și sute de emisiuni, cele mai cunoscute fiind: „Lege și fărădelege”, „Transfocator”, „Actualități”, „Poliția in acțiune”, „Bună dimineața”, precum și rubrici în cadrul altor emisiuni de cultură și artă.

A fost profesor universitar și a predat Statistica și Modelare Economica la ASE, Universitatea Româno-Americană și Universitatea N.Titulescu. De asemenea, a predat Economie la Academia de Poliție. In momentul de față este cercetător stiințific asociat la Academia Română.

Ca scriitor, debutează in 1996, cu volumul de poezii „Oameni si țărmuri”, cu prefața de Marin Sorescu. Este discipolul maestrului Marin Sorescu, cu care a avut o frumoasă colaborare, in ultimii ani de viață ai regretatului scriitor. Au urmat alte două volume de poezii, „Căutătorul de zimbri” și „Florile binelui”, iar primul roman, „Comisarul Caron-Dispariția”, a fost publicat in 2005. In perioada 1997-2006 a publicat mai multe cărți economice și o analiză a fenomenului terorist contemporan.

A scris trei scenarii de film de lung metraj și a realizat trei filme documentare. Până in momentul de față, a publicat 30 de cărți, atât volume de poezie cât și romane, nuvele, eseuri. Cele douăsprezece romane se găsesc în toate librăriile din România și se bucură de aprecierea cititorilor.

Iată o listă cu acestea: Insula Purgatoriului (roman distopic); Copoiul din Cardiff (roman polițist-filozofic), Taifun in adancuri (thriller), Gemenii lui Bormann (roman istoric), Celeste-Planeta Purgatoriului (SF, fantasy), un volum de eseuri filozofice intitulat “Monada Ratiunii”, romanul pamflet “Deșertul fluturilor albi”, Submarinul teroriștilor (roman de spionaj) si romanul semi-autobiografic, “250 de kilometri si un secol de amintiri”, “Pasărea de Foc a tinereții” (roman), “Plutonul nătăfleților si alte povestiri”…, “Cercul Negru”.

In 25 iunie 2019, a fost lansat romanul “Cuțitele rosii”, la Muzeul Național al Literaturii Române. Romanul “L’ile du purgatoire”, lansat la Salon du Livre-Paris in data de 17 martie 2019, se bucură de recunoaștere internațională, fiind promovat in țările francofone. Romanul amintit a fost lansat și la Salon du Livre de Montreal 20-25 noiembrie, 2019… De fapt, o dublă lansare, doarece cel mai recent roman, „Ce caută povestea mea în filmul lor”, a fost lansat in data de 24 noiembrie 2019, la Târgul Gaudeamus.

Lucian Ciuchiță este cunoscut internațional și pentru procesul de plagiat pe care îl are cu 5 case de producție de la Hollywood, care au realizat filmul Escape Plan, cu Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone in rolurile principale. Producatorii filmului au folosit scenariul lui Lucian Ciuchiță, dar au uitat să-l treacă pe generic și, desigur, să-i plătească drepturile cuvenite. Un proces inechitabil care durează de sase ani și acum se află pe rol la Curtea de Apel București.

MN: Poet, romancier, dramaturg, eseist si scenarist român redutabil, Lucian Ciuchiță este prezent și în paginile cotidianului online Mangalia News.


Mangalia News, 18.08.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply