Liliana Pintilie – Colțul cititorului | Biblioteca “la liber” | Din ciclul ”La pas, prin țara lui Moș Crăciun”

0
894

Unul din locurile unde petrec întotdeauna cu plăcere timpul este Biblioteca. Fie că vorbim de cea locală, fie de cele din orașele mai mari, fiecare bibliotecă are ceva aparte, ceva care te îmbie să rămâi. Mai rău a fost când a lovit pandemia. Totul s-a închis peste noapte, nu am avut răgaz să fac stoc de cărți sau filme, așa că i-am dus dorul. Ei nu, nu chiar atât de tare, pentru că întotdeauna există o soluție. Am apelat la cărțile lăsate la îndemâna tuturor, în spațiul public, în afara bibliotecii.

Înainte să judecăm lucrurile prin prisma pandemiei, haideți să privim lucrurile cu responsabilitate: Cine împrumută o carte de acolo în plină pandemie, își asumă riscul, la fel ca și cu orice alt risc uneori inevitabil (cumpărăturile din magazin nu sunt dezinfectate, florile pe care le dăruim nu le spălăm cu clor, banca din stația de autobuz nu o dezinfectează nimeni).

Acum dacă tot am lămurit aspectul acesta, să revenim la cărțile și bucuria de a citi, chiar și atunci când nu iți poți permite să cumperi tot ce ți-ai dori. Până la urmă, cui îi servește să-și umple casa de cărti, care în timp acumulează acarieni și consumă spațiu, când biblioteca locală îți pune la dispoziție cu generozitate diversitatea autorilor săi? Ca să nu mai zic de beneficiile tehnologiei, care, azi, ne oferă biblioteca online cu cărți PDF sau în format audio.

Voință să fie!

În spațiul dedicat cărților “la liber”, am găsit și mi-am amintit de anii adolescenței, când mă delectam cu James Clavell și al său “Tai Pan”, sau Charlotte Bronte, cu a sa “Jane Eyre”.

Pentru cei pasionați de bucătărie sunt cărți dedicate acestui domeniu, la îndemână aflându-se “Afumarea peștelui și a cărnii”, căci da, norvegienii sunt mari iubitori de carne și pește.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Planifici o aventură și ai nevoie de inspirație? Tot acolo se află și “Sugestii de călătorie”, sau “Guiness Book”, care te poartă pe unde nici nu gândești.

Pentru cei mici sunt cărți câte vrei, de aventură sau de noapte bună, atlas cu diferite subiecte sau benzi desenate. Presupun că micuții își pot alege dupa pofta inimii, sub îndrumarea unui adult care îi va însoți în călătoria cunoașterii și se va îngrjji de returnarea cărților.

Am găsit acolo literatură engleză, ediții legate frumos în carton aurit (din cele care la noi, pe vremea mea  se vindeau pe bani grei), ba chiar și pe domnia sa Paulo Coelho.

Încurajarea populației la citit este pe lista de interes a autorităților. Am înțeles asta când am găsit în cafenele (să zicem locuri supravegheate) dar și în parcuri publice (unde apare iar ideea de libertate), mici tonete, dulapuri/vitrine, sau chiar cabine de telefon dezafectate, de unde trecătorul își poate îmbogăți mintea și sufletul cu cărți.

Am citit undeva că sunt două lucruri care te vor face înțelept: Cărțile pe care le citești și oamenii pe care îi întâlnești. Nimic mai adevărat. Până să ajungem să triem oamenii care ne înconjoară, intrăm în contact cu tot felul, frumoși și mai puțin frumoși, dar de la care avem de învățat. În egală măsură, învățăm și ne dezvoltăm citind, însă alegerea cărții ne aparține. Iar dacă alegerea făcută nu se potrivește cu starea de spirit, facem o altă alegere.

Nu degeaba a zis Cicero, cu peste 2000 de ani în urmă: Cultivarea minții este la fel de importantă ca mâncarea pentru trup”.

PS – Rămâneți aproape, despre cărți o să mai scriu.

Liliana Pintilie, august, 2020.

MN: Alte gânduri scrise atât de inspirat de Liliana Pintilie, corespondenta noastră dragă din ”Nordul îndepărtat” și publicate de Mangalia News, sub genericul ”La pas, prin Țara lui Moș Crăciun”, puteți citi AICI.


Mangalia News, 07.08.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply