Freidorf, Timișoara, rădăcinile unei legende: Johnny Weissmuller

0
1269

Freidorf, Timișoara, rădăcinile unei legende: Johnny Weissmuller.

Începând cu anul 1951, satul Freidorf a devenit cartierul Freidorf al Timișoarei, iar acolo s-a născut – la 2 iunie, 1904 – legenda sportului și filmului american Johnny Weissmuller, părinții săi fiind Peter Weissmuller și Elisabeth Kersch. 

În jurul celebrităților există întotdeauna aura unor legende. Datorită celebrității sale în lumea sportului și filmului Jakob Steigerwal* îl numește cel mai cunoscut american descendent al șvabilor dunăreni.

În ”Contribuții documentare inedite referitoare la familia și activitatea lui Johnny Weissmuller” (1904 – 1984), cercetătorul Sorin Forțiu aduce clarificări importante la locul nașterii și la numele său.

A început să înoate la recomandarea medicului, dar curând aceasă recomandare de fortificare a organismului se va transforma în performanță sportivă. Pentru a participa la competiții sportive în Europa și a nu avea probleme în obținerea unui pașaport american, el a “adoptat” biografia fratelui său Peter (Jr.), născut în orașul Windber, Pennsylvania.

Cum Johnny nu a declarat niciodată în public că s-a născut în satul Freidorf din Banat, cum pentru a obține și beneficii legate de asigurările sociale și-a schimbat din nou biografia, concluzia cercetătorului Sorin Forțiu este una aproape neverosimilă. Deși a câștigat de cinci ori medalia de aur pentru Statele Unite ale Americii, la Jocurile Olimpice din 1924-1924, Johnny Weissmuller nu a fost niciodată, din punct de vedere legal, cetățean american.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cariera sa cinematografică (34 de filme între 1932 și 1976) l-a impus drept primul Tarzan din filmele sonore și este considerat, încă și azi, cel mai bun Tarzan din istoria cinematografiei.    

Johnny Weissmuller a fost un erou nu doar pe ecran, ci și în viața de zi cu zi. În 1927, o puternică furtună s-a dezlănțuit pe Lacul Michigan, iar vaporul Favorite a fost surprins în larg și s-a răsturnat. Din 71 de pasageri, 27 vor muri înecați. Johnny, care împreună cu fratele său se antrenau pe lac pentru maratonul anual de trei mile din Chicago, s-a scufundat în repetate rânduri în apele turbulente și a reușit să salveze 20 de copii și adulți, din care au supraviețuit 11. Peste ani, în 1962, primea o emoționantă scrisoare de mulțumire de la unul dintre supraviețuitori. Dovadă că, deși mai rar, eroii nu se nasc doar în studiourile de la Holywood.

Ioan Iacob, București, iulie 2020.

Citiți și: Primul om de pe planetă care a înotat 100 m sub un minut a fost… din Banat! FOTO+VIDEO


Mangalia News, 10.07.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply