Rețete Coolturale, cu Anca Mizumschi | Rețete de viață și povești despre artă | VIDEO Arca TV

0
1121

Anca Mizumschi: Atunci când m-am mutat în America, printr-un joc aproape neverosimil al destinului, mi-am dat seama brusc că nu mai știu cine sunt. Eram departe de tot ceea ce iubisem și câteodată detestasem: România veselă ca la bâlci, colorată, enervantă, mitocană, exasperantă și de foarte multe ori tragică, de prea multe ori tragică, dar pentru mine, întotdeauna plină de oameni. Oamenii mei și ai României: prieteni din copilărie, colegi de liceu, tovarăși de bârfă literară sau dușmani de bârfă literară, prieteni de toate felurile. Dintr-o dată, plimbările cu băieții mei în parc și găștile cu care mergeam la bere s-au diluat până la dispariție în imensitatea Americii, unde toate neamurile Pământului se amestecă de multe generații, trăind fiecare în singurătatea lui.

Singurele lucruri la care mai avem acces nelimitat erau: patroana sufletului meu -Marea Doamnă, Limba Română și mâncarea românească, dacă mi-o găteam singură. Am cunoscut sute de români plecați pe toate continentele care nu și-au cărat cu avionul “Istoria Literaturii Române” de George Călinescu – cum a făcut subsemnata – dar care au descoperit foarte repede cum poți face sarmale de Crăciun sau cozonaci de Paște, din ingrediente la care bunicile lor nici nu ar fi visat.

Și atunci, ca să nu îmi pierd identitatea, am învățat la o vârstă matură două lucruri: am învățat să trăiesc în patria numită limba română, oriunde m-aș afla geografic, astfel încât geograficul să nu mai conteze și am învățat să gătesc românește, lucru pe care nu l-am făcut niciodată acasă. Paradoxal, într-o țară în care mâncarea e ultima problemă, eu am învățat să gătesc, de dor, din dorința de a nu pierde nimic din tradiția mea și din ritualurile de trecere și pentru că, alături de cărțile pe care le citeam în română, de filmele românești sau de conferințele online, era esențial să am vii în mine obiceiurile din casă ale mamei și mamei mamei mele. Ca să fiu mai puțin singură și ca să nu mă pierd.

Ca să fiți mai puțin singuri și poate – ca să simțiți mai puțin că vă pierdeți în imensitatea planetei – vă propunem azi o emisiune în care vom încerca să aducem cât mai mulți invitați din diaspora, care să vorbească despre ei.

Rețete de viață și povești despre artă. Si, continuând genericul emisiunii – aș mai spune doar atât: poți avea mai multe pașapoarte, dar doar un singur certificat de naștere. Pentru vasta majoritatea a invitațiilor acestei emisiuni, certificatul lor de naștere este scris în Limba Română.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Anca Mizumschi, 7 iunie 2020.

*Mangalia News este partener media oficial în proiectul Arca TV. Rubrica specială dedicată Arca TV, Televiziunea românilor de pretutindeni, poate fi vizitată aici: https://www.mangalianews.ro/diaspora/arca-tv-us/


Mangalia News, 09.06.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply