Isteria declanşată de asistentele nemulţumite că fac triaj în punctul de trecere a frontierei Vama Veche: Câteva precizări

0
1485

Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa are misiunea de a gestiona situaţia delicată a noului coronavirus (Covid-19), în sensul monitorizării şi limitării epidemiei.

De altfel, toate DSP-urile din ţară au aceste obligaţii, în caz contrar managerii riscând dosare penale pentru neglijenţă, cum este cazul şefei DSP Gorj, care este acuzată de neglijenţă în serviciu – potrivit anchetatorilor, ea nu ar fi luat toate măsurile de carantină pentru limitarea epidemiei de coronavirus şi nu ar fi utilizat toate locurile de carantină puse la dispoziţie de autorităţile locale. Însă, dincolo de sancţiunile ce pot decurge din neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, reprezentanţii DSP şi ai tuturor instituţiilor implicate în prevenirea răspândirii virusului trebuie să înţeleagă că este spre binele tuturor să îşi facă datoria. Precizările au fost făcute în contextul scandalului izbuncit zilele acestea ca urmare a deciziei Spitalului Municipal Mangalia de a-şi trimite personalul (asistentele medicale) să se ocupe de triajul epidemiologic pentru persoanele care intră în ţară pe la punctual de trecere a frontierei Vama Veche. Cuvântul “decizie” este oarecum impropriu spus, pentru că spitalul a primit, la rândul său, o solicitare de la Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa, conform legii. Pentru efectuarea activităţii de triaj, în virtutea colaborării instituţionale, Garda de Coastă a pus la dispoziţie un spaţiu pentru asistente: o cameră unde să aibă posibilitatea să stea, eventual să se odihnească în tura de noapte. Ce a urmat? Primele asistente care au ajuns la locul unde au fost „detaşate” au fotografiat camera şi una din toaletele din sediul Frontierei, iar imaginile au ajuns pe Facebook. Întreaga ţară a putut vedea cât de rău arată WC-ul din sediul Frontierei, iar un deputat USR, Tudor Pop, care a preluat imaginile, a comentat pe Facebook: 

„Până când ne lămurim dacă au fost 120 de mii de lei sau de euro, hai să vedem cum arată Centrul de Permanență pentru Triaj Epidemiologic de la punctul de frontieră Vama Veche, pe unde, ați ghicit, se triază eventualii suspecți de coronavirus. În spatele acestei denumiri pompoase se ascund câteva încăperi insalubre, o budă mizerabilă și un heirupism tipic românesc. Pe scurt, mai multe asistente medicale de la Spitalul Municipal Mangalia sunt luate de pe saloanele lor și trimise să facă permanență prin rotație – fără o pregătire epidemiologică, fără instructaj, fără un echipament adecvat – ce e mai ”distractiv” este că aceste asistente se întorc pe saloanele lor, unde își reiau activitatea obișnuită. Și nici măcar nu e vina lor. Cum s-a ajuns aici? Foarte simplu. În clădirea vămii funcționa acum niște ani un cabinet medico – sanitar de frontieră. Cu cabinet medical, cu grup sanitar și staționar (adică unde se izolează suspecții până la preluarea în unități sanitare) și, mai ales, cu personal medical calificat. Cu ceva ani în urmă, postul a fost desființat, cabinetul a fost transformat în birouri, iar personalul detașat prin alte unitațile sanitare din județ. Zilele astea la presiunea DSP local și a șefei Cristina Schipor și cu binecuvântarea primarului Mangaliei, spitalul municipal local este obligat să trimită personal medical de pe secții ca să asigure activitatea la Centru de Permanență.Lucrul ăsta ar fi foarte OK dacă s-ar respecta niște standarde de igienă, de pregătire profesională, plus niște condiții de muncă pe măsura situației. O mică parte a comunității medicale locale a protestat și a cerut explicații, dar la presiunea și amenințările acelorași autorități a fost nevoită să-și retragă plângerile. Acum e rândul nostru să tragem un semnal de alarmă și să facem apel la autoritățile competente să ia măsurile necesare, de vreme ce înțeleg totusi că suntem foarte bine pregătiți, iar această e doar o altă excepție”.

Din mesajul parlamentarului, reţinem ca adevărată situaţia desfiinţării cabinetelor de la frontieră – pentru că ne-am aliniat unor norme europene, iar vameşii fac verificări singuri, fără alte instituţii, deci nu se mai impunea menţinerea acelor cabinete; la fel de adevărată este şi subfinanţarea Gărzii de Coastă, deci, da, clădirile unde funcţionează această instituţie nu arată bine. Ajungem însă la partea în care sunt menţionate DSP şi primăria: deputatul vorbeşte despre lipsa instructajului pentru cadrele medicale ajunse în vamă. Acest lucru este infirmat atât de către DSP, cât şi de managerul Spitalului Municipal Mangalia, Alina Dan; apoi, tot managerul spitalului de la Mangalia a precizat că gestionarea triajului este o chestiune manageriată de la nivelul Ministerului Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate, în conformitate cu OUG 11/2020. Conform articolului 8, alineatul 5 din ordonanţa pe care deputatul ar fi trebuit să o ştie, “DSP, în cazul în care nu are personal suficient să detaşeze în vamă, pentru triaj, apelează la spitale, cum a fost şi situaţia Spitalului Mangalia”, a declarat, pentru Focus Press, Alina Dan, managerul unităţii medicale din sudul litoralului. 

“Am emis o dispoziţie prin care asistentele vor merge acolo. A fost o decizie pe care am luat-o cu toţi colegii, nu de capul meu. Este în conformitate cu legea în astfel de situaţii. Respectăm OUG 11/2020. Dispoziţia a venit în data de 24 februarie, la o oră după ce am primit de la DSP solicitarea de a sprijini activitatea de triere de la vamă. După ce a fost luată decizia ca prin rotaţie să meargă asistentele – sunt 140 de asistente, ajunge câte una pe lună acolo, în tură de 12 ore – am avut şedinţă de instruire cu DSP. În fiecare zi, atât când sunt luate asistentele, dar şi când sunt aduse înapoi, reprezentantul DSP care le însoţeşte le face instructajul”, a explicat Alina Dan. Mai departe, aceasta a spus că este neplăcut faptul că angajaţi ai unităţii au fotografiat în sediul Gărzii de Coastă şi au publicat imaginile, înainte de a se adresa instituţional, pentru a semnala că există o problemă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citiți continuarea pe focuspress.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply