Orlando Nicoară – Cei mai bogați 22 de oameni de pe planetă dețin o avere mai mare decât averea tuturor femeilor din Africa

0
1455

– Nu e o analiza, sunt date publice puse la un loc, analiza o faceti voi.
– Nu e o “judecata” a capitalismului, e un semn de intrebare daca directia catre care ne ducem este cea corecta.
– Nu este o pledoarie pro socialism, din contra, eu sunt structurat ca om de dreapta, pro capital, pro investitii, pro proprietate privata si pentru o influenta cat mai redusa a statului in economie.

Preambul:

– Ray Dalio, investitor cu o avere e $18 miliarde: “Capitalism basically is not working for the majority of people”.

– Bill Gates, cofondator Microsoft, a carui avere a depasit $100 miliarde: “The wealth gap is growing. The distance between top and bottom incomes in the United States is much greater than it was 50 years ago. A few people end up with a great deal — I’ve been disproportionately rewarded for the work I’ve done — while many others who work just as hard struggle to get by.” That’s why I’m for a tax system in which, if you have more money, you pay a higher percentage in taxes. And I think the rich should pay more than they currently do, and that includes Melinda and me.”

– Delta Airlines had a very good year last year. Instead of just verbally thanking its employees, it announced it would pay them $1.6 billion in profit-sharing bonuses. Every eligible employee will receive a check next month for 16.6% of their annual salary.

– În 1990, generația baby-boomer din SUA, care avea 35 de ani, deținea o treime din imobiliarele din Statele Unite, ca valoare. Anul trecut, generația millennials, a cărei vârstă medie e de 31 de ani, deținea doar 4% din aceeași valoare. (TheEconomist)

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

– Cei mai bogați 2000 de oameni din lume dețin o avere mai mare decât suma avuției a 4,6 miliarde dintre cei mai săraci locuitori ai planetei. (Reuters)

In septembrie 1970, economistul Milton Friedman a scris un articol in New York Times Magazine cu titlul “The Social Responsibility of Business is to Increase its Profits”. Pe scurt, Friedman spune ca singurul obiectiv al unei companii este generarea de profit pentru actionari, ignorand ceilalti stakeholderi, clientii si salariatii, in procesul de maximizare a profitului.

Acest articol a generat inceputul schimbarii capitalismului si a felului in care companiile americane s-au transformat in ultimii 50 de ani. Incepand cu anii ’70, managerii companiilor au inceput sa-si lege bonusurile de evolutia stockului si a profitului generat.

Date:

– Desi productivitatea s-a dublat in ultimii 40 de ani, angajatul mediu american castiga mai putin, adaptand sumele la inflatie, decat acum 40 de ani.
– Clasa de mijloc americana a scazut, de la 61%, cat reprezenta in 1971 din total, la 50% in 2015.
– Acum 40 de ani, salariile reprezentau 52% din PIB-ul Statelor Unite. Astazi reprezinta 46%. Cele 6 procente inseamna $1000 miliarde.
– Tot acum 40 de ani, salariale managerilor reprezentau 8% din total salarii. Astazi au ajuns la 22%. Diferenta de 14% inseamna tot $1000 miliarde bani care s-au mutat din buzunarele angajatilor catre top management.
– Cele $2000 de miliarde, daca se impart la cei 125 de milioane de angajati din SUA inseamna un venit suplimentar anual de $16000.

In loc de incheiere:

– Cei mai bogati 22 de oameni de pe planeta detin o avere mai mare decat averea tuturor femeilor din Africa.

Mai mult, în CRONICA.RO


Mangalia News, 21.01.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply