Tânăr cercetător român, finanțare de 2,5 mil. dolari de la Zuckerberg

0
933

Sergiu Pașca, un tânăr cercetător român, originar din Aiud, a primit o finanțare în valoare de 2,5 milioane de dolari de la fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

Sprijinul financiar a fost obținut prin fundația Chan Zuckerberg Initiative, prin care Zuckerberg și soția sa încurajează cercetarea la nivel mondial. Sergiu Pașca a devenit cercetător Ben Barres, iar laboratorul pe care îl conduce a primit suma respectivă în decembrie 2018 pentru a urmări și continua cercetarea neurodegenerativă, scrie alba24.ro.

”Vă propunem să folosim tehnologia pe care am dezvoltat-o în laborator pentru a construi sisteme celulare de auto-organizare 3D. Vom folosi această pregătire puternică, cunoscută și sub denumirea de ansambluri cerebrale, pentru a descoperi programele care stau la baza maturării prelungite a neuronilor și astrocitelor la om și forme genetice specifice ale tulburărilor neurodegenerative. Această lucrare ar putea conduce la noi strategii și instrumente pentru modelarea maturării creierului și a neurodegenerării cu celule derivate de la pacient și ar putea aduce în cele din urmă perspective terapeutice”, este scris în proiectul lui Sergiu Pașca, sprijinit de fundația lui Zuckerberg.

Cine este Sergiu Pașca

Sergiu Pașca are 37 de ani și este profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford și director al Stanford Neurosciences Institute Stem Cell Core. Cercetarea sa se concentrează pe dezvoltarea de noi abordări pentru studierea dezvoltării creierului uman și pentru descoperirea mecanismelor tulburărilor neuropsihice.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud. În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10, în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca. Are titlul de doctor în cercetare, iar în anul 2012 această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.

Citiți mai mult pe start-up.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply