Conceptul de hărți mentale – Tot ceea ce contează e să începi de undeva!

0
3746

Mind mapsau harta mentală este un instrument care ne ajută să structurăm, organizăm, memorăm, să aranjăm și să învățăm informații într-un mod organizat. Hărțile mentale încurajează creativitatea și flexibilitatea și te ajută să gândești outside the box.

Practic vorbind, o hartă mentală este o diagramă care conectează informația din jurul unui subiect central. Din această cauză, ele mai sunt numite și diagramele păianjen.

Hărțile mentale functionează pentru că te ajută să eviți gândirea lineară, care te limitează, și te deschid către noi feluri de gândire. Sunt mai realiste, pentru că majoritatea lucrurilor nu sunt ordonate.

Ultimii ani ne-au permis mai mult ca niciodată să privim în mintea umană și în capacitatea noastră nelimitată de a înțelege și de a stoca foarte multă informație.

Astfel, s-a descoperit că abilitatea noastră de a gândi în mod eficient este strâns legată de imaginația noastră și de abilitatea de a crea asociații între bucațile de informație.

Hărțile mentale s-au dezvoltat mult de când conceptul a fost introdus de Tony Buzan. Astăzi, ele sunt pe punctul de a deveni o unealtă universală care să ajute pe toată lumea, de la studenți la oameni de afaceri, să controleze imensa cantitate de informații pe care suntem forțați să o absorbim zi de zi.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mind maping-ul are multe beneficii, extinzându-ne capacitatea de gândire și abilitatea de a gândi lateral în orice situație, îmbunătățește capacitatea de a vedea situațiile ca un întreg, de a vedea informații detaliate, de a-ți aminti informații complexe, îmbunătățește imaginația, memoria, capacitatea de reținere, nivelul de concentrare, capacitatea de a studia.

Cum desenezi o hartă mentală 

În primul rând, ia o foaie albă de hârtie și lucrează fără să te oprești să judeci sau să editezi, ca să nu fii atras înapoi către gândirea lineară și preconcepția că totul trebuie să fie perfect.

În mijlocul foii scrie rezoluția, ideea centrală. Apoi gândește-te la idei noi, acțiuni și strategii care au legătura cu ea, pe care să le trasezi din ideea principală. Concentrează-te pe ideile cheie, folosindu-ți propriile cuvinte, apoi caută legături între ele.

Folosind metoda vizuală, vei înțelege și îți vei aminti mai bine, vei fi deschis posibilităților și evita restricțiile unui format de listă. Mai târziu poți modifica, dar mai întâi pune toate posibilitățile pe foaie.

După ce termini, poți folosi linii, culori, săgeți, să completezi ideea centrală. Folosește imagini, te ajută să-ți folosești imaginația și să reții mai bine. Dacă încerci să folosești hărți mentale, vei vedea cât este de eliberator să nu trebuiască să te îngrijorezi despre ordinea lucrurilor. Tot ceea ce contează e să începi de undeva!

sursa: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro