‘140 de ani de presă românească în Dobrogea. Trecut, prezent şi perspective’ – Simpozion aniversar găzduit de MINAC

0
1126

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) va găzdui vineri, 21 iunie, de la ora 10.00, simpozionul „140 de ani de presă românească în Dobrogea. Trecut, prezent şi perspective”.

Organizatorii susţin că manifestarea va marca naşterea primului ziar de expresie românească în Dobrogea, „Steaua Dobrogei”, la data de 22 iunie 1879, la Tulcea, dar şi rolul important al presei regionale în dezvoltarea conştiinţei naţionale, al coagulării comunităţilor locale, al creşterii factorului civilizator al provinciei. 

Dintre invitaţi, îi amintim pe conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan, care va vorbi despre „Publicistica de provincie şi spaţiul european”, dr. Corina Apostoleanu, cu tema „Poveşti jurnalistice dobrogene interbelice”, dr. Constantin Nicolae, cu tema „Probleme ale României interbelice în ziarul Dacia”. Alături de aceştia se vor afla dr. Delia Cornea şi directorul MINAC, dr. Sorin Marcel Colesniuc, care vor vorbi publicului despre Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa în presa vremii. (M.Ş.).


Aurelia Lăpuşan: La 140 de ani de presă românească în Dobrogea, măsurați de la 22 iunie 1879, când la Tulcea a fost fondată publicația Steaua Dobrogei, principalele instituții de cultură ale provinciei erau datoare să marcheze într-un eveniment special acest jubileu.

La inițiativa Asociației Române de Istorie a Presei, cu participarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a Centrului Cultural ”Teodor Burada”, a Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, a Universității Ovidius, specializarea Jurnalism, și a Bibliotecii Județene ”I.N.Roman” simpozionul își propune să adune într-un dialog convivial cercetători, cadre didactice, jurnaliști și studenți cu preocupări privind valorizarea patrimoniului istoric și cultural al presei regionale. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

A fost adresată invitația de a participa întregii comunități locale legate prin activitate și preocupări de domeniul publicistic. 

Am apreciat că este prilejul de a fi reconsiderat respectul față de o profesie de tradiție și importanță socială, aducând în atenție modele și valori.

Va fi prezent la Constanța conf. univ. dr. hab. Cătălin Negoiță, președintele Asociației Române de istorie a Presei. S-au înscris cu lucrări:
1. Conf.univ.dr. Aurelia Lăpușan – Publicistica de provincie și spațiul european.
2. Conf.univ.dr. Raluca Petre – Rolul presei în construcția instituțională.
3. Lect. Mariana Tocia – Obiective culturale, iconicitate multiculturală sau diversitate etnică în presa scrisă din Dobrogea.
4. Dr. Steliana Bajdechi – Evoluția emisiunilor culturale difuzate de „Radio Constanța”.
5. Dr. Maria Pariza – Ziarul ROMÂNUL – cea mai longevivă publicație românească a Dobrogei de Sud.
6. Dr. Cristina Ivascan – Publicistica lui I.N. Roman din „Farul”, serie nouă.
7. Dr. Nicoleta Paraschiv – Presa constănțeană în documente arhivistic.
8. Dr. Corina Apostoleanu, dr. Luminița Stelian, dr. Angela Anca – Povești jurnalistice dobrogene interbelice.
9. Dr. Lavinia Dumitrașcu – Ion Mușat și publicația „Danubiu” din Cernavoda.
10. Dr. Constantin Nicolae – Probleme ale României interbelice în ziarul „Dacia”.
11. Dr. Delia Cornea – Reviste românești din exil: studiu de caz – „Le Combat”.
12. Cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc – Imaginea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța în presa vremii.
13. Dr.Mihai Petre – Eminescu și Dobrogea.
14. Prof.Traian Brătianu – Începuturile presei politice dobrogene şi problematica abordată.
15. Adelina – Alexia Tocitu – Radio Vacanța, un radio turistic.
Lista a rămas deschisă.


Mangalia News, 08.06.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro