A ars Catedrala Notre Dame din Paris… S-au făcut cenușă 8 secole de Istorie…

0
1301

”De Ziua mondială a Artei, de ziua nașterii marelui Leonardo da Vinci, în ziua morții lui Filippo Brunelleschi, arhitectul Renașterii, de ziua scufundării Titanicului, în ziua morții lui Abraham Lincoln…, arde Catedrala Notre Dame din Paris.

Se fac cenușă 8 secole de Istorie. Un loc în care, în secolul al XIV-lea se definitivează construcția, un loc care a fost prădat în timpul Revoluției Franceze, o bijuterie în care a fost încoronat Napoleon Bonaparte, o catedrală care a supraviețuit celor două conflagrații mondiale sângeroase, tendințelor de distrugere ale naziștilor. Ar plânge și Victor Hugo, cu tot cu acel cocoșat de la catedrală, despre care citeam în copilărie…

Vorbind despre vitralii, trebuie să amintim de cele trei roze ale catedralei, care reprezintă una din marile opere de artă ale creștinătății. Roza de sud, numită și ”La Rose du Midi”, este un dar din partea regelui Ludovic al IX-lea al Franței și este consacrată Noului Testament. La începutul Paștelui catolic…

Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat din 1163 până în 1345. 

Salt în istorie până ieri, 15 Aprilie 2019, când Catedrala Notre Dame din Paris a fost mistuită de flăcări… 

Nu a ars doar un monument, nu a ars doar un simbol al Franței, ci una dintre emblemele Artei europene și stindardul creștinătății. Păcat… 😔😔😔”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 16.04.2019. (sursa: Andreea Marinescu).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply