Muntele de chihlimbar. Comoara care salvează căutătorii de la sărăcie 

0
4530

Comuna Colți din județul Buzău stă pe o comoară – Muntele de chihlimbar! Aici se află unul dintre cele mai valoroase tipuri de rășină din lume, ambra neagră. Localitatea este situata in Curbura Carpatilor si este un loc apreciat de oamenii care iubesc natura. Judetul mai ascunde si alte minuni, Focul Viu din comuna Lopătari,  Vulcanii Noroiosi din Berca, sau așezările rupestre din Muntii Buzăului.  

Muntele de Chihlimbar

Localnicii din Colti, judetul Buzau cunosc multe legende cu si despre ”ambra galbena”. La tot pasul veti auzi cate o poveste despre cautatorii acestei comori, despre chihlimbarul preferat de figurile regale sau al dictatorilor. Insasi Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii ar fi primit un medalion din chihlimbar, iar Gheorghe Gheorghiu Dej i-a facut cadou dictatorului Stalin o pipa din aceasta rasina, altadata pretioasa.

Chihlimbarul romanesc descoperit in secolul al XIX-lea in Muntii Buzaului a fost numit rumanit, iar savantul Gheorghe Munteanu Murgoci a dovedit ca ambra neagra de la Colti nu este tamaie, asa cum credeau satenii. Chihlimbarul ce dateaza de acum 260 milioane de ani este o piatra semipretioasa cu incluziuni de fosile, care provine de la rasina arborilor solidificata.

In lume se gaseste in foarte putine locuri, in zona Marii Baltice, Sicilia, Rusia, Sahakin, Myanmar si Spania. In Romania, locul unic unde intalnim si singurul din lume de unde s-a extras, la nivel industrial, chihlimbarul este comuna Colti din Buzau.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citiți continuarea aici: ideipentruvacanta.ro/muntele-de-chihlimbar-comoara



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply