Forțele Navale Române: Scafandrii de mare adâncime execută, în perioada 18-29 martie, o gamă diversă de lucrări subacvatice, în zona portului militar Mangalia, pentru a scoate la suprafața apei rămășițele unei epave, scufundată în urmă cu mai mulți ani, care stânjenește circulația navelor pe șenalul navigabil al Lacului Mangalia.
Scafandrii militari folosesc echipamente speciale de scufundare cu alimentare de la suprafață, pentru a tăia, utilizând procedeul de tăiere prin sudură subacvatică oxi-arc, și pentru a îndepărta obstacolul imers, în vederea desfășurării navigației în condiții de siguranță.
Scafandrii militari de mare adâncime sunt o structură unică în România și sunt specializați în realizarea unor lucrări subacvatice la adâncimi de peste 60 m. Acești specialiști militari au realizat numeroase recorduri naționale de-a lungul timpului, unul dintre acestea fiind recordul de adâncime de scufundare la 500 m, obținut în anul 1984, în timpul executării unei scufundări în saturație, la Laboratorul Hiperbar al Centrului de Scafandri din Constanța.
Foto: Cosmin Costea,
Centrul de Scafandri Armata României.
UPDATE – Comentarii:
Nicolae Crăciun: În anii ’80, scafandrii de mare adâncime erau solicitați în economia națională, la lucrări de întreținere a platformelor petroliere, la montarea și inspecția conductelor subacvatice, la inspecția barajelor, căutări etc. Lucrările efectuate erau bine apreciate, dar și bine plătite de beneficiari. Având în vedere posibilitățile de extracție a petrolului și gazelor naturale din platoul Mării Negre, nu ar fi lipsit de interes ca MApN să se aplece și asupra acestei unități de elită a Marinei Militare și, în consecință, dotarea acestei unități cu tehnica cea mai bună, așa cum era în anii ’70-’80.
Mangalia news, 22.03.2019.