Dr. Dorin Popescu – Mesaj pentru Mangalia News, despre festivitatea de lansare a “Proiectului transatlantic Eminescu – Poe”

0
1186

Dr. Dorin Popescu – Mesaj pentru Mangalia News, despre festivitatea de lansare a “Proiectului transatlantic Eminescu – Poe”.

    ”Am fost onorat să particip, ieri, la București, la recomandarea domnului profesor Traian Lupu, directorul cotidianului online Mangalia News, alături de prietenul Sorin Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, la festivitatea de lansare a “Proiectului transatlantic Eminescu – Poe”, organizat de către Fundația Culturală ”HESPERUS” (președinte profesor dr. Ioan IACOB) și partenerii acesteia.

    Proiectul vizează consolidarea cunoașterii reciproce a operei celor doi scriitori prin schimb de experiență literară/culturală și, prin extensie, consolidarea relațiilor culturale și spirituale dintre România/Europa și SUA.

    Conceptul proiectului include desfășurarea de activități și evenimente culturale în România, Germania, Franța și SUA, pe baza traseului inițiatic Eminescu – Baudelaire – Novalis – Poe, traseu sintetic văzut de către unele cercuri exegetice ca linie precursoare a liricii moderne europene și internaționale.

    Cu acest prilej, am evidențiat următoarele dimensiuni de valoare-adăugată ale proiectului: proiectul poate consolida cunoașterea culturală reciprocă dintre Europa și SUA într-un moment fragil al relației transatlantice din punct de vedere geopolitic, politic, ideologic și cultural; acesta poate consolida promovarea și cunoașterea operei lui Mihai Eminescu și a profilului său cultural în afara României, acolo unde Eminescu este în continuare o mică „terra incognita”, în pofida eforturilor considerabile ale comunității culturale românești de a-l revendica și exprima în plan extern ca pe o valoare totemică a culturii naționale; proiectul beneficiază de culoarul favorabil generat de faptul că Eminescu este mai cunoscut, mai prețuit, mai valorizat și mai “prizat” în / de către comunitățile românești din afara Țării decât în / de către românii din România; în fine, autenticitatea trăirii celor doi scriitori face posibilă apropierea și „poza de familie culturală” pe care mizează acest proiect, dincolo de similitudinile operei lor și ale tiparelor literare și culturale pe care aceasta le exprimă.

    Voi participa cu drag la activitățile și evenimentele proiectului, acolo unde ar fi nevoie de expertiza mea și urez deplin succes acestuia!”

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    Dr. Dorin Popescu, 17 ianuarie 2019, Constanța.


Mangalia News, Joi, 17.01.2019. (foto: dr. Ileana Tipuriță).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply