Ana-Maria Bocai: Interviu cu pianistul Sorin Zlat.
UNIVERS CULTURAL: O biografie bogată, colaborări în țară, în străinătate și premii care reprezintă o recunoaștere a talentului său, pianistul Sorin Zlat are o carieră artistică ce se dezvoltă în mod armonios.
Educația muzicală începută în copilărie, el fiind născut pentru familie de muzicieni, continuă la Universitatea de Muzică ”George Enescu” din Iași, secția clarinet, pentru ca apoi să fie masterand la secția de jazz a Universității Naționale de Muzică din București, instrumentul ales de această dată este pianul.
În străinătate colaborează de nume sonore ale acestui gen muzical: Chick Corea, Gianluca Renzi, Gregory Porter. Joey Alexander, Lalah Hathaway, Lee Ritenour, Ravi Coltrane, Branford Marsalis, Joey Calderazzo, Tito Puente. Chris Potter, Woody Witt. Alex Han, Jeff Ballard. În România cântă alături de: Cătălin Milea, Emil Bâzgă, Michel Acker, Alex Man, Sorin Romanescu, Sebastian Burneci, Luiza Zan, Nadia Trohin, Iulian Nicolau, Răzvan Cojocaru, Laurențiu Ștefan, Big Band-ul Radio,etc.
Festivalurile de jazz la care participă sunt un atu al carierei sale, dar îi aduc numeroase premii: Festivalul de Jazz din Jacksonville, Florida, Izmir Jazz Festival, Montreux Jazz Festival, Getxo Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Jazz Napocensis Cluj-Napoca, București Jazz Festival, Timișoara Jazz Festival, Gărâna Jazz Festival, Tulcea Jazz Festival, Csiki Jazz Festival – Miercurea Ciuc, Danube Jazz Festival-Galați, Bacău Jazz Festival, Perra Festival Istanbul Turkey, Jazz Hoeilaart-Belgium, Enter Muzic Festival – Polonia, etc.
În anul 2015, în cadrul concursului de intrepretare “Jacksonville Jazz Piano Competition“, din Jacksonville, Florida este câștigătorul Marelui Premiu.
Ana-Maria Bocai: O experiență profesională bogată, numeroase colaborări în țară și în străinătate, proiecte inedite; aș vrea să ne vorbești despre pasiunea ta pentru muzică: ce a fost mai întâi pianul sau jazz-ul ? Pianul este cel care te-a adus mai aproape de jazz sau jazz-ul a fost îndemnul pentru a studia pianul?
Sorin Zlat: De fapt, clarinetul a fost cel care m-a adus mai aproape de acest gen de muzică, avându-i ca modele încă din copilărie pe tatăl meu și celebrul clarinetist de jazz Eddie Daniels. Tatăl meu m-a sfătuit să studiez un instrument armonic pentru a fi capabil să improvizez. Primele lecții de pian le-am primit de la el, după care am început să ascult singur diverși artiști de jazz. Am devenit pur și simplu autodidact, în paralel continuând studiile pentru clarinet clasic. Momentul cheie a venit când, la înscrierea pentru masterat, calea naturală de urmat ar fi fost în cadrul secției de clarinet clasic, dar m-am decis să mă înscriu la secția de jazz, condusă de domnul profesor Mircea Tiberian. Acest moment pot spune că a marcat începutul carierei mele de pianist de jazz. În concluzie, pianul a fost responsabil pentru carieră mea de jazzman.
Ana-Maria Bocai: În jazz mai mult decât în celelalte genuri muzicale – opinia mea- se poate improviza și atunci de multe ori lucrurile sunt mult mai captivante pentru public. Aș vrea să știu dacă această libertate de expresie a însemnat baza dezvoltării laturii componistice a carierei tale artistice.
Sorin Zlat: Da și nu neapărat pentru că latura componistică mi-am dezvoltat-o și prin studiul altor genuri muzicale: muzică clasică, muzică de film, rock, funk, R&B, latin, flamenco etc. Un muzician de jazz că să poată realiza o improvizație (chorus) de succes trebuie, în primul rând, să stăpânească bine toate stilurile acestui gen, dar să aibă și cunoștințe din alte genuri muzicale. Această este cheia succesului pentru un compozitor și este un atu pentru jazzman, pentru că noi suntem practic compozitori spontani.
Ana-Maria Bocai: Ce înseamnă pentru tine fiecare piesă compusă, care este sursa de inspirație și cum sunt ele primite de către publicul iubitor de de muzică.
Sorin Zlat: Fiecare piesă compusă este o bucățică din puzzle-ul vieții mele având că surse de inspirație familia, mediul social, călătoriile în diverse țări și contactul cu diferite culturi, precum și propriile stări sufletești. Aș putea spune că sunt surprins de o frumoasă reacție a publicului. Am simțit asta de multe ori datorită energiei pozitive care o primesc de la ascultători.
Ana-Maria Bocai: În primăvara acestui an urmează să lansezi un nou CD cu muzica proprie, dar știu că nu este singurul pe care l-ai editat. Vorbește-ne despre ele, despre noutățile pe care acest le aduce acest nou album, care sunt diferențele dintre cele două albume cu muzică compusă de tine.
Sorin Zlat: Înainte de a povesti despre noul album “The Land of Dreams”, am putea începe să vorbim despre albumul „Endurance”. Este primul meu album pe care l-am lansat în vara anului 2015, în formulă de trio și solo (pian, contrabas și tobe). Pentru acest disc am încercat să povestesc prin muzică cele mai semnificative momente pe care le-am trăit încă din copilărie, adolescență și maturitate alături de familia mea.
Pentru cel de-al doilea album m-am hotărât să fiu un pic mai “egoist” și să compun piese care mă caracterizează că individ și artist. Albumul se va intitula “The Land of Dreams” și va conține compoziții proprii. Pentru acest album voi colabora cu diverși artiști români și internaționali cu care am avut oportunitatea să lucrez în ultimii trei ani. Tematică albumului este centrată pe evoluția personală că artist și conține elemente care m-au atras muzical încă din copilărie, dar pe care le-am dezvoltat căpătând atât experiență cât și educație muzicală. Orice copil, când se gândește la o eventuală meserie, la viitorul sau, se visează în anumite ipostaze.
Eu m-am hrănit cu visele create, ascultând diferiți artiști și acum, le-am transformat într-o realitate muzicală, infuzându-le cu stilul meu propriu. Până am ajuns să mă dedic complet jazzului, am cochetat și cu alte stiluri de muzică, precum funk, rock, muzică clasică, pop, R&B, latino, afro-cuban, flamenco, influențe care se regăsesc în compozițiile de pe acest album. Aș dori să evidențiez că, acest album, conține o piesă prin care am dorit să trag un semnal de alarmă umanității. Piesă este intitulată “Involution” și exprimă îngrijorarea față de dezvoltarea tehnologiei și regresarea relațiilor interumane; dispariția stofei umane, sfâșiată de robotizare. Din această cauză, majoritatea copiilor din ziua de azi nu mai visează, nu mai au țeluri, cu toate că dispun de resurse mult mai bogate decât cele ale generațiilor anterioare.
Ana-Maria Bocai: Cu siguranță ca în orice domeniu din artă există un public fidel, însă totuși cred că influențele culturale specifice unui popor sunt cele care își pun amprenta asupra receptării unui anumit gen muzical. Din acest punct de vedere cum se ascultă jazz-ul în România și în străinătate, în țări în care el prezintă o notă aparte, fiind o trăsătură specifică în cultura acelor popoare.
Sorin Zlat: Într-adevăr publicul este diferit în România față de cel din America sau restul Europei. Nu avem o tradiție foarte bogată în acest gen de muzică, dar am observat că, de la an la an, audiență crește, comunitatea de jazz este mai unită și apar numeroase festivaluri de jazz la care am avut bucuria să fiu invitat. Ceea ce nu cred că diferă, chiar dacă în sala sunt zece sau sute de oameni, este energia pe care o transmiți. Dacă într-adevăr ești un mesager sincer al jazzului, ascultătorii te pot înțelege în orice colț al lumii.
Ana-Maria Bocai: Curând vei începe un turneu, în care alături de colegii din țară participă și muzicieni din străinătate. Cum s-a născut acest proiect, cine sunt cei care îi dau viață și care este obiectivul pe care îl dorești atins?
Sorin Zlat: Acest proiect a luat ființă din dorința de a lansa al doilea album, “The Land of Dreams”. Pentru acest album colaborez cu diverși muzicieni naționali și internaționali demarând o serie de concerte în țară și în străinătate. Turneul pe care îl voi susține în România începând cu dată de 17 ianuarie, va fi alături de Gianni Gagliardi – saxofon (ES), Gianluca Renzi – contrabas (NY), și Iulian Nicolau – tobe (RO). Ultimul concert al acestui tur va avea loc pe data de 24 ianuarie la Sala Arcub din București unde vă invităm cu drag. Această serie de concerte pentru promovarea albumului va continua în viitor cu ceilalți muzicieni cu care voi înregistra pe acest disc: Mikele Montolli (IT), Andy Trim (UK), Woody Witt (USA), Daniel Craig (USA), Daniel Dufour (USA), Michael Acker (RO), Laurențiu Ștefan (RO), Răzvan Cojanu (RO). Obiectivul meu este să evidențiez prin această colaborare cu artiști naționali și internaționali că muzică este limbajul universal care ne conectează indiferent din care colț al lumii provenim. Într-o lume dominată de tehnologie în care relațiile interumane se disipează pe zi ce trece, muzică încă ne mai poate ajută să salvăm umanitatea.
Ana-Maria Bocai: Vorbind despre muzicienii cu care ai colaborat: cu cine ai alege să lucrezi din nou și care sunt aceia care ți-au marcat în mod benefic cariera?
Sorin Zlat: Prețuiesc fiecare colaborare pe care am avut-o, pentru că toate au contribuit la carieră și evoluția mea că artist. Ar fi nedrept să menționez doar câteva nume. În schimb, aș dori pe această cale să le mulțumesc tuturor celor care au făcut parte din călătoria mea că muzician de jazz, susținători și critici, în mod egal.
Ana-Maria Bocai: Cu siguranță, lucrezi deja la noi proiecte. În măsura în care se poate, dezvăluie-ne câteva detalii despre aceste evenimente viitoare.
Sorin Zlat: În urmă cu un an, am început o stagiune lunară de jazz în cadrul Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești, în formulă de trio, alături de Laurențiu Ștefan – tobe și Răzvan Cojanu – contrabas. În fiecare lună ne propunem să aducem un invitat pentru a crea tematici diferite de la un concert la altul. Vreau să îi mulțumesc pe această cale domnului director Vlad Mateescu pentru că a facilitat înființarea acestui departament de jazz, în cadrul filarmonicii, care este unic în țară.
O altă pasiune de a mea m-a determinat să inițiez un nou proiect care conține aranjamente pentru orchestra simfonică, combo de jazz și soliști. Fiind foarte pasionat de muzică de film am reorchestrat piese celebre precum “Cinema Paradiso”, “Once Upon A Time în America”. Cu acest proiect deja am concertat la Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău și anul acesta va urmă o serie de concerte cu filarmonicile din țară. Mi-am propus să reorchestrez și câteva din compozițiile proprii pentru orchestra simfonică. Această va fi o pregătire pentru următorul album care va fi cu orchestra simfonică.
Un ultim proiect pe care aș dori să îl menționez este “Groove Garden” și care reprezintă o altă pasiune pe care am reușit să o aduc la realitate. Este un proiect de jazz-funk ce reunește muzicieni experimentați, cunoscuți pe scenă jazz-ului românesc și internațional. Stilurile pe care le abordează grupul sunt: Gospel, Funk, R&B, Soul, Fusion etc., repertoriul fiind format din piese reorchestrate de la artiști celebri precum: Gregory Porter, Earth Wind And Fire, Stevie Wonder, Lalah Hathaway, precum și compozițiîi proprii. Trupa s-a bucurat până acum de prezențe în festivaluri precum: Câmpina Jazz Festival, Danube Jazz Festival și numeroase cluburi de jazz din țară. Urmează să participăm anul acesta în numeroase festivaluri din țară și să realizăm albumul de debut.
Articolul a fost publicat în universcultural.ro. Autor: Ana-Maria Bocai.
Mangalia News, Duminică, 13 ianuarie 2019.