Crăciunurile din mine
    – Dana Fodor Mateescu

    0
    1126

    Crăciunurile din mine – Dana Fodor Mateescu.

        Suntem în prag de Crăciun, întind o mână și-l ating pe obraji, închid ochii și-i simt aroma veche de când lumea.

        Crăciunul meu cel mai bun și mai adevărat e copil. El miroase a mamă tânără, a chec fierbinte și-a prăjituri evreiești cu nucă multă și miere (o învățase „madam Goldman” să le facă, am uitat cum se numesc…), a brad crud și-a lemne arse în soba roșcată, ridicată acolo în anul 1901 când a fost construită casa.

        Crăciunul meu avea buzunarele pline de povești născocite sau adevărate și era înalt până la cer. Pe acolo cobora sania lui Moș Gerilă, un înlocuitor al lui Moș Crăciun, care în anii ăia era reținut de comuniști la granița României.

        Pentru noi, copiii, era bun și Moș Gerilă, tot cadouri aducea, numai că semăna la mutră cu Ceaușescu. Cum să-l gonești?! Și pe noi nici nu ne interesa dacă vine de la Congresul al 11-lea al PCR sau din Laponia. Important era că apare cu daruri.

    Publicitate https://www.mangalianews.ro/

        Am o salbă formată din 48 de Crăciunuri, mi-o pun la gât și-mi stă bine cu ea, mă curăță de tristețe și de greșelile pe care le-am făcut cu voia sau fără voia mea. Dar mai ales, cu voia mea!

        Al 48-lea Crăciun îl țin în mine și nu-i dau drumul, orice s-ar întâmpla! În el „joacă„ actorii mei preferați: mama, tata, frățiorul meu, copilul meu, bunicii, nașii, prieteni dragi, pe care nu i-am văzut de ani de zile, iubiri plecate, iubiri venite și devastatoare.

        În piesa asta joc și eu, mai multe Dănuțe și Cristinici, întâi mici, inconștiente, răutăcioase și fericite, apoi din ce în ce mai puțin fericite, schimbându-și trupurile ca pe niște hăinuțe care rămân strâmte, mult prea strâmte…

        Fiecare ne purtăm Crăciunurile în noi, parfumate, triste sau vesele, luminoase, vii. Suntem bogați și nu știm asta, vrem mai mult și mereu altceva. Până când va veni ultimul. Ultimul Crăciun.

        Dana Fodor Mateescu, decembrie 2018.


       MN: Articolele semnate de Dana Fodor Mateescu și publicate în serial de cotidianul online Mangalia News, pot fi citite aici. În același timp, vă recomandăm cu căldură să vizitați și colecțiile de artă populară de pe Artizanescu.ro și să comandați obiectele de artizanat preferate. Artizanescu.ro respectă tradițiile românești!


    Mangalia News, Duminică, 23.12.2018.



    piese-auto-mangalia.ro

    lensa.ro


    Leave a Reply