În An Centenar, start proiectului „Marea Unire de la Marea Neagră“. Ce evenimente cuprinde

    0
    744

    În An Centenar, start proiectului „Marea Unire de la Marea Neagră“. 

    Vineri, 26 octombrie, va debuta la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (MINA) proiectul „Marea Unire de la Marea Neagră”. 

    Potrivit reprezentanţilor instituţiei de cultură, acesta este singurul proiect din Constanţa desemnat câştigător de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul Sesiunii de selecţie pentru manifestări/acţiuni/proiecte culturale dedicate aniversării Centenarului României.

    Evenimentul este dedicat acestei mari şi importante sărbători din perspectiva a trei dimensiuni (istorică, socială, artistică) şi se va încheia în data de 14 noiembrie. În tot acest interval, vor avea loc o mulţime de dezbateri, mese rotunde şi simpozioane, care vor ajuta la dezvoltarea unor noi platforme de cunoaştere a identităţii naţionale, a oamenilor ce au marcat drumul spre Marea Unire, a valorilor materiale şi imateriale ale României, a participării reprezentaţilor etniilor dobrogene la Primul Război Mondial şi nu numai.

    Drept urmare, la sediul MINAC îşi vor face simţită prezenţa peste o sută de istorici, academicieni şi cercetători, care vor susţine mai multe conferinţe, sub semnul Centenarului.

    Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    Cu această ocazie, va fi lansat şi volumul omagial dedicat centenarului marii uniri a românilor, dar şi împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România şi coordonat de directorul MINA, Sorin Colesniuc.

    Acest volum-mărturie a celebrării la un alt nivel a două dintre cele mai importante evenimente ale neamului se va tipări în 3.000 de exemplare, în condiţii grafice deosebite, ce vor fi puse, cu titlu gratuit, la dispoziţia Academiei Române, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăriei Municipiului Constanţa, Consiliului Judeţean Constanţa şi tuturor universităţilor şi bibliotecilor judeţene şi municipale din România.

    În perioada menţionată se vor derula alte două evenimente realizate printr-o premieră culturală pentru Constanţa: o expoziţie de ii şi obiecte artizanale, care se va deschide în data de 26 octombrie şi se va închide în data de 14 noiembrie, găzduită tot de muzeu. Expoziţia se va numi „Ia – Zbor Centenar” şi va include expunerea artistică a peste 50 de ii cu valoare patrimonială, a unei colecţii de fotografii de la sfârşitul veacului al XIX-lea – început de secol XX, precum şi albume de fotografie, cusături şi alte piese ţărăneşti din perioadă.

    Pentru a prezenta mai spectaculos şi pentru a face informaţia mai accesibilă în ce priveşte importanţa Dobrogei în Primul Război Mondial, a fost realizat şi un documentar inspirat din viaţa etniilor dobrogene în acea perioadă, precum şi participarea şi implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri. Filmul este produs de regizorul constănţean Toma Enache. (cugetliber.ro, 23.10.2018).



    piese-auto-mangalia.ro

    lensa.ro


    Leave a Reply