Studiu IRES: Românii și muzica. Preferințele muzicale ale românilor

0
1425

Studiu IRES: Românii și muzica. Preferințele muzicale ale românilor.

Muzica este forma de artă cea mai accesibilă și, deopotrivă, cea mai accesibilizată pentru oameni. Ne însoțește pretutindeni; generează trăiri: emoție, bucurie, relaxare. Muzica are numeroase funcții, cele sociale fiind cele mai vizibile, având ca finalitate apropierea indivizilor prin depășirea barierelor de limbă sau a convențiilor sociale. Valențele cognitive, psihologice și terapeutice ale muzicii sunt și ele explorate și confirmate de cercetători din întreaga lume. Muzica este o formă a conştiinţei umane (Paul Collaer) sau, altfel spus, spune-mi ce muzică asculți ca să îți spun cine ești.

Muzica pare omniprezentă în viața românilor; 9 din 10 respondenți spun că obișnuiesc să asculte muzică, iar mai mult de o treime dintre ascultători spun că muzica este foarte importantă pentru ei. Prin intermediul unui set de afirmații care vin să contextualizeze rolul muzicii în viața românilor, aflăm că aproape trei sferturi dintre participanții la studiu au aceleași preferințe muzicale de mulți ani, că pentru 7 din 10 respondenți muzica este un fundal pentru alte activități, că două treimi dintre intervievați spun că preferă să asculte muzică românească, dar și că o treime dintre respondenți nu aleg muzica pe care o ascultă în familia / gospodăria lor.

Totuși, chiar dacă afinitatea declarată cu muzica este una foarte mare, doar 10% dintre români declară că știu să cânte la un instrument, dar mai mult de 4 din 10 susțin că obișnuiesc să cânte vocal. Chitara, pianul și acordeonul sunt instrumentele cele mai frecvent menționate de către respondenți, cei mai mulți declarându-se autodidacți și un sfert afirmând că au studiat în școală. Cântatul vocal este practicat în măsură mai mare de către femei, de respondenții din mediul rural și de cei din regiunea Moldovei.

Mai mult în revistasinteza.ro

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply