NU există plajă privată. Accesul și circulația pe plajă sunt LIBERE!

0
3686

Radio Constanta: Plaja este domeniul public al statului aflat în administrarea A. N. „Apele Române” Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

În conformitate cu prevederile H.G. nr. 241/ 2006 privind aprobarea închirierii plajei Mării Negre, proprietate publică a statului, aflată în administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române”, ANAR- ABADL, în calitate de administrator al plajelor/ locator, are dreptul de a închiria plajă prin licitație publică pe o perioada de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii, încheind în acest sens contracte de închiriere și nu de concesiune!

Beneficiarii contractelor de închiriere sunt operatorii de plajă denumiți locator.

Respectarea prevederilor contractuale de către operatorii de plajă/locatari se face de către administratorul legal al plajelor, respectiv ANAR- ABADL.

În acest sens, conform art. 18 din Ordinul MDRT nr. 1204/ 2010 privind autorizarea plajelor în scop turistic, suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Zona destinată plajei pe nisip va fi stabilită în aşa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării şezlongurilor şi va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două lături vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, nu există plajă privată, aceasta făcând parte din domeniul public al statului și dată spre închiriere operatorilor de plajă care au fost declarați câștigători în urma unei licitații publice. În baza Legii Apelor nr. 107/ 1996, cu completările și modificările ulterioare, accesul și circulația pe plajă sunt libere.

În ce privește prețul șezlongului, acesta este un atribut exclusiv al operatorului economic care administrează plaja.

Fiecare operator de plajă are posibilitatea amenajării subsectorului de plajă închiriat, în funcție de dotările admise prin Planul Urbanistic Zonal, dar numai cu respectarea prevederilor Ordinul MDRT nr. 1204/ 2010.

Operatorii de plajă au obligația, conform prevederilor contractuale, să asigure permanent o suprafaţă de plajă liberă pe toată lungimea sectorului, corespunzătoare unei lăţimi de 5 m de la linia apei, în vederea realizării lucrărilor de intervenţie, întreţinere, igienizare şi ecologizare mecanizată.

Accesul pe plajă este liber, dar cu respectarea zonelor destinate turiștilor cu accesorii proprii (cearceafuri) și șezlonguri.

Conform adresei transmise, în luna august 2017, de Comisia Europeană-Directoratul General pentru Politici Regionale și Urbane, plajele nou create pot fi închiriate fără a atrage sancțiuni din partea Uniunii Europene având în vedere că Proiectul de Reabilitare a litoralului românesc s-a încheiat, respectiv ABADL a depus raportul final de închidere a proiectului.

Având în vedere cele prezentate, aceste plaje au un regim normal de exploatare, fără a există restricții, dar cu respectarea normelor legale în vigoare la această dată privind exploatarea turistică a plajelor.

Redactor – Carmen Secuiu, Radio Constanta.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply