ISTORIA ȘCOLII GENERALE „GALA GALACTION” MANGALIA. (UN ADEVĂR „UITAT”)

0
4106

ISTORIA ȘCOLII GENERALE „GALA GALACTION” MANGALIA.

Pe actualul amplasament al Școlii Generale „Gala Galaction” Mangalia, învățământul debutează în anul 1940, când Gimnaziul Mixt din Kavarna s-a mutat la Mangalia. Acesta a suferit numeroase modificări și transformări de-a lungul timpului (având și clase cu profil economic), dar în 1952 a fost mutat la Brăila (din cauza scăderii populației școlare) și apoi desființat!

Din septembrie 1953 ia naștere ŞCOALA DE 7 ANI CU CLASELE I-VII care, prin construirea unui nou spațiu (în 1956), își mărește baza materială și numărul de clase.

În 1959, la propunerea inspectorului teritorial de atunci, prof. Ilarion TERENTE, se înființează un LICEU TEORETIC, sub titulatura de Școala Medie Mixtă cu clasele I-XI, forma sub care funcționează până în 1965.

În anul 1962 se inaugurează noua clădire, în care predominau clasele de gimnaziu.

Anul 1965 marchează o nouă transformare ca titulatură și conținut, Şcoala Medie Mixtă devenind Liceul Teoretic Nr. 1 cu Clasele I-XI, formă sub care funcționează până în 1977, când devine Liceul Industrial Nr. 2 (în cadrul căruia funcționau clase de învățământ primar, gimnazial, teoretic și industrial).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În ianuarie 1986, Liceul Industrial Nr. 2 se transformă și se scindează în Liceul Economic și Şcoala cu Clasele I-VIII Nr. 5 Mangalia.

Școala generală a funcționat provizoriu, în continuare, în PATRU clădiri, urmând să i se construiască un sediu nou în apropierea stațiunii SATURN.

Din păcate pentru școala noastră, clădirii construite i-a fost DETURNAT scopul inițial, de către inspectorul școlar general Andrei.

Contextul politic al momentului a făcut în așa fel încât Școala Nr. 5 să nu mai fie beneficiar, ci Liceul Teoretic „Callatis”.

În cadrul ediției a III-a a „Zilelor Școlii” (30.05 – 01.06.2002), instituția a primit numele scriitorului GALA GALACTION.

Reluăm informația de mai sus: încă din 1986, Școala cu Clasele I-VIII „Gala Galaction” a funcționat în patru corpuri de clădire (apoi în trei, din 2000, ca urmare a unei decizii prin care nu i s-a mai permis să funcționeze și în clădirea CEM): clădirea actualului Colegiu Economic și corpurile A, B și C situate pe Șos. Constanței Nr. 27 și pe str. Oituz Nr. 6. Din 1953 și până astăzi, școala cu clase gimnaziale a creat istorie în Mangalia și merită susținerea tuturor.

———

Informațiile sunt preluate atât din lucrarea „Mangalia în paginile vremii”, de Aurelia Lăpușan și de Ștefan Lăpușan (apărută în 2007), cât și din surse proprii de informare și din amintirile oamenilor Mangaliei. Scopul nostru nu este acela de a deranja, ci de a demara o corectă abordare a problemei cu care se confruntă școala noastră.

Decența și adevărul trebuie să stea la baza oricărei discuții pe această temă. „Provizoratul” în care se află unitatea noastră de învățământ de mai bine de 30 de ani dovedește faptul că ne-am păstrat demnitatea și am fost rezervați, în așteptarea unei soluții care, până acum, a rămas doar promisiune.


Mangalia News, Duminică, 6 mai 2018. (Sursa: Școala Gimnazială și Asociația de părinți “Gala Galaction” Mangalia).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply