Mărțișorul. Curiozități și semnificații ale șnurului alb cu roșu

0
1491

Stiati ca Martisorul era format dintr-un snur impletit alb cu negru in vremurile de demult? Culoarea rosie a inceput sa fie folosita de abia prin secolele XVIII-XIX. 1 Martie este data calendaristica la care iarna ia sfarsit si primavara isi reintra in drepturi. Astfel, Martisorul, sarbatoare veche de mii de ani, din vremea dacilor, simbolizeaza moartea si renasterea, intunericul si lumina, barbatul si femeia. Cei care poarta magicul snur alb cu rosu se spune ca vor fi feriti de boli tot anul, vor avea belsug, noroc si vor fi protejati.

Originile Martisorului

In provincia Dacia regasim miticul snur impletit atasat unei monede. Acesta era purtat de catre femei, fetele tinere si copii ca sa atraga sanatatea si norocul. Dacii considerau martisorul o amuleta cu puteri solare si il purtau pana la inflorirea primul copac.

Simbol al primaverii. Sursa foto: bihon.ro

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

De altfel, pe teritoriul Romaniei, la Schela Cladovei in judetul Mehedinti, au fost gasite coliere cu pietricele de rau vopsite in alb si rosu. Aceste dovezi ale obiceiurilor stramosilor nostri dateaza de acum 8.000 de ani. Albul reprezenta puritatea apei si intelepciunea barbatului, iar rosu – viata, sangele si femeia.

Obiceiuri asemanatoarea sunt intalnite si in Bulgaria, Macedonia sau Albania.

La vecinii nostri, bulgari Martisorul este numit Martenita si se pare ca are legatura cu intemeierea primului hanat in anul 681, la Dunare.

Martenita in Bulgaria. Sursa foto: rador.ro

O alta ipoteza, sustinuta de oamenii de stiinta este legata de caracterul latin al acestei sarbatori. Martisorul ar fi aparut in Imperiul Roman, odata cu ziua de Anul Nou, care era celebrata in prima zi a lunii lui Marte, zeul razboiului, dar si al vegetatie. (Dictionar de mitologie, George Lazarescu, Ed.Ion Creanga Bucuresti-1979) O dualitate pe care o intalnim si in culorile snurului, alb-puritate si rosu-sange.

Curiozitati

Vă invităm să citiți continuarea pe momenteistorice.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply