Gradul de implementare a măsurilor de sprijinire a antreprenoriatului şi a IMM-urilor

0
726

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a efectuat o analiză a gradului  de implementare a măsurilor de sprijinire a antreprenoriatului şi a IMM-urilor în special, care urmau să fie implementate de către guvern, în cursul anului 2017.  

Potrivit studiului realizat de CNIPMMR, modalitatea în care au fost implementate în anul 2017 măsurile din ”Programul de Guvernare 2017-2020”, capitolul Politici Publice privind IMM-urile, se prezintă astfel:
1.   Înfiinţarea Ministerului Antreprenoriatului şi IMM-urilor;
2.   Înfiinţarea de agenţii regionale de atragere de investiţii şi promovare a exportului;
3.   Adoptarea Legii Parteneriatului Public-Privat;
4.   Schemă de ajutor de stat pentru start-up-uri: România Start-Up Nation;
5.   Strategic Invest România-Program de ajutor de stat pentru susţinerea investiţiilor strategice ale antreprenorilor autohtoni;
6.   Crearea Programului naţional de dezvoltare a antreprenoriatului – PNDA;
7.   Programul de susţinere a internaţionalizării;
8.   Înfiinţarea liceelor de antreprenoriat;
9.   Programul România profesională;
10. Crearea de site-uri instituţionale: entrepreneurs.gov.ro, imm.gov.ro;
11. Adoptarea Legii lobby-ului;
12. Restartarea mediului de afaceri, prin introducerea planurilor de conformare de la un anumit moment dat.

Este important de menţionat că, din totalul de 12 măsuri cu impact privind IMM-urile identificate, doar 5 au fost transpuse în practică total sau parţial.

Alte măsuri privind susţinerea antreprenoriatului şi a mediului de afaceri care trebuiau implementate în anul 2017: Legea prevenirii; Codul economic al României; Începând cu 1 ianuarie 2018, numărul taxelor, tarifelor şi comisioanelor în România nu va fi mai mare de 50; Înfiinţarea Băncii de Dezvoltare şi Investiţii; Impozitul 0 pentru tractoare şi utilaje agricole; Extinderea educaţiei antreprenoriale de la şcolile vocaţionale şi tehnologice la toate şcolile din România; Organizarea de concursuri antreprenoriale la toate nivelurile preuniversitare; Înfiinţarea unui Registru Naţional al Mentorilor Antreprenori; Înfiinţarea de Societăţi Antreprenoriale Studenţeşti (SAS) în universităţi, concomitent cu stabilirea unui Fond Naţional de Investiţii în Afaceri Pornite de Studenţi; Finanţarea unui program de înfiinţare, pe lângă primării, a centrelor comunitare de tineret; Legea turismului; Reducerea TVA de la 19% la 18%; Eliminarea impozitului pe dividende; Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%; Program de stimulare a producţiei vegetale, zootehnice şi a acvaculturii prin înfiinţarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garanţii de stat; Program de susţinere pentru produse deficitare.

Din totalul de 16 măsuri identificate, doar 9 au fost transpuse în practică – total sau parţial.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

CNIPMMR atrage atenţia asupra Legii prevenirii care, în varianta adoptată, nu reglementează niciun domeniu în care se aplică. Prin eliminarea menţionării în lege a contravenţiilor supuse acesteia, cele mai multe contravenţii cu care micii întreprinzători sunt sancţionaţi de organele de control, şi care sunt cuprinse în legi sau ordonanţe, cum ar fi Legea nr. 227/ 2015 privind Codul Fiscal sau Legea Nr. 207/ 2015 privind Codul de procedura fiscală, este posibil să nu fie supuse principiilor prevenirii stabilite de lege. Mai mult, în bugetul de stat pe 2018, sunt prevăzute creşteri semnificative a veniturilor din amenzi, penalităţi şi confiscări.

În ceea ce priveşte direcţiile prioritare pentru anul 2018, CNIPMMR solicită cu prioritate adoptarea de măsuri care să asigure în special: implementarea principiilor din Legea prevenirii; debirocratizarea; atragerea de investiţii; creşterea absorbţiei fondurilor europene. (curierulnational.ro).


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply