UPDATE – FOTO: ALARMANT! Coloranți EXPIRAȚI chiar și de 16 ani la o COFETĂRIE cunoscută din CONSTANȚA

0
931

RADIO Constanța: Comisarii OPC Constanța au fost marți, 29 august, în control la laboratorul cofetăriei Silvian. Aceștia au descoperit aici coloranți expirați chiar și de 16 ani (cu termenul de valabilitate până în anul 2001). De asemenea, produsele nu conțineau informații pentru consumatori cu E-urile conținute de produse, acestea având un potențial periculos.

A fost luată măsura opririi temporare a unității de lucru și au fost retrase de pe piață toate produsele.

Reprezentanții OPC au mai descoperit și produse depozitate neconform, sau preparate prin proceduri nesigure.

„Toate prajiturile conțin E-uri, unele care pot distruge capacitatea de concentrare și atenție a copiilor. Neinformarea corectă face ca părinții să nu își poată proteja copiii”, a declarat șeful OPC Constanța, Horia Constantinescu.

Coloranții sunt substanțe care adaugă sau redau culoare produselor alimentare și includ componente naturale ale produselor alimentare sau alte substanțe naturale care nu sunt de regulă consumate ca alimente de sine stătătoare și care nu sunt de obicei utilizate ca ingrediente caractersitice în alimentație. Preparatele obținute din produse alimentare și din alte materii prime comestibile naturale obșinute prin extracție fizică și/sau chimică conducând la o extracție selectvă a pigmenților în raport cu constituenții nutritivi sau aromatici sunt considerate coloranți.

Consumul unor produse alimentare în care se utilizează anumiți coloranți artificiali (E102, E104, E110, E122, E124 și E129) împreună cu conservantul benzoat de sodiu (E211), poate avea efecte negative (hiperactivitate) asupra comportamentului copiilor.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Aceasta este concluzia unui studiu comandat în anul 2007 de agenția guvernamentală britanică pentru standarde alimentare (Food Standards Agency, FSA) și realizat de către Universitatea Southampton din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Ca urmare, părinții au fost sfătuiți să îndepărteze din hrana de zi cu zi a copiilor produsele ce conțin aditivii menționați anterior. În anul 2008, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au impus producătorilor din industria alimentară să includă pe etichetele produselor ce conțin oricare dintre cei șase coloranți informații suplimentare sub forma unui avertisment de tipul „poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora”.

UPDATE 

„Oprim temporar prestarea de servicii, se face propunere până la 6 luni suspendarea activității, se opresc definitiv și se retrag din circuitul consumului uman produsele aflate în afara datei durabilității minimale (expirate). Se opresc temporar produsele aflate în vitrina asistată cu prezumția ca în compoziție se află ingrediente expirate”, a mai precizat Horia Constantinescu.

Galeria foto integrală, pe radioconstanta.ro


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply