Scoala de vara a pacientilor cronici, editia a IV-a, Mangalia, 25-31 august 2017

0
958

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR), in parteneriat cu Primaria Municipiului Mangalia, organizeaza, in perioada 25 – 31 august 2017, Scoala de Vara a pacientilor cronici, pentru al IV-lea an cosecutiv.

“Scoala de vara a pacientilor cronici” este un concept care vizeaza pregatirea pacientului cu insuficienta functionala cronica de organ vital pentru a face fata vietii de pacient cronic, pentru a-si creste calitatea vietii si a se integra in societate, printr-un automanagement integrat care sa vizeze pe langa latura medicala a vietii sale si alte laturi ca cea psihologica, de comunicare, nutritie, socializare etc.

Numarul pacientilor cu transplant si cu nevoie de transplant este din ce in ce mai mare, iar numarul medicilor care se ocupa de monitorizarea acestora ramane constant. In aceasta situatie, medicii au din ce in ce mai putin timp de alocat pentru fiecare pacient.

In sprijinul pacientilor si al medicilor, Asociatia Transplantatilor din Romania a gandit si implementeaza de 4 ani proiectul „Scoala de vara a pacientilor cronici.”

La activitatile Scolii participa peste 100 de pacienti din intreaga tara – cu transplant si in program de hemodializa. Acestea se desfasoara atat in plen, cat si in ateliere, toate temele fiind prezentate de specialisti in domeniu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

In plen se dezbat interactiv teme legate de accesul pacientilor la beneficiile programelor nationale de sanatate si la cele de protectie sociala.

In ateliere se invata principii ale unei alimentații adecvate nevoilor generate de boala, cum sa creeze emotii pozitive pentru a depasi mai usor momentele dificile, modalitati de comunicare cu medicul, cum sa introduca in viata cotidiana miscarea, sa descopere motivatii pentru a merge inainte si inca alte lucruri necesare pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientului cronic.

Un moment deosebit al Scolii de vara a pacientilor cronici va fi „Seara culturala” organizata de ATR, sambata 26 august, incepand cu ora 20.30, in Mangalia – Portul Turistic („la scoica”).

„Ca pacient, in mod deosebit ca pacient cronic, esti pus in situatia de a avea nevoie de informatii la care in situatia de „om sanatos” nu te-ai fi gandit niciodata. Cand medicul te anunta ca ai o afectiune, mai ales una foarte grava, iti doresti sa afli cat mai multe despre aceasta. Scoala de vara a pacientilor cronici, da posibilitatea pacientilor sa acceada la informatie atat de la profesionisti, cat si prin schimb de experienta intre pacienti. Fiecare participant la scoala de vara pleaca spre casa cu informatii utile pe care le foloseste pentru el, dar le impartaseste si altor pacienti. Aceasta este utilitatea acestui proiect!”, spune dl. Gh. Tache, presedinte ATR.

La randul sau, primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian, a declarat ca sustine astfel de proiecte benefice pentru starea de sanatate a comunitatii din care face parte si nu numai: “Starea de sanatate este foarte importanta pentru fiecare dintre noi. Ma bucur ca astfel de proiecte, bazate pe coeziune si intrajutorare intre oameni, exista si conduc la o buna informare a pacientilor aflati in suferinta. De asemenea, autoritatea locala din Mangalia sprijina orice activitate de acest gen, care are ca scop constientizarea pacientilor cronici si apartinatorilor acestora, ca o buna documentare in ceea ce priveste metodele si modalitatile prin care isi pot imbunatati calitatea vietii are numai efecte pozitive”.

Contact: Gh. Tache, presedinte ATR: 0762 244 821; [email protected]

(Comunicat primit de la Biroul de presa al Primariei Mangalia, joi, 24.08.2017).


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply