Primarul Iulian Soceanu organizează referendum prin care cetăţenii să decidă soarta nămolului de Techirghiol

0
832

Recent a avut loc la Sediul Administrativ al Grădinii Botanice din orașul Techirghiol o nouă dezbatere privind explorarea și exloatarea nămolului din lacul Techirghiol. La eveniment a participat și edilul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, interesat de acest subiect, care, în ultima perioadă, a pus pe jar întreaga comunitate locală, dar numai, din cauza riscului ca nămolul să fie exploatat de către o societate privată.

Inițiativa dezbaterii a venit din partea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, care în urma comentariilor din spațiul public, a dorit să vină cu o serie de lămuriri. În cadrul acestei dezbateri, președintele ANRM, Aurel Gheorghe, a adus la cunoștința celor prezenți, că dorește realizarea unui studiu complex referitor la nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol, studiu prin care se intenționează determinarea la nivel științific, a datelor referitoare la rata de sedimentare, a cantităților optime care pot fi exploatate, a condițiilor specifice privind regenerarea acestuia, a modalitaților prin care nămolul utilizat poate fi repus în lac și a condițiilor de calitate pe care acesta trebuie să le îndeplinească, precum și alte aspecte relevante pentru gestionarea în condiții durabile a acestei resurse minerale.

În cadrul dezbaterii, s-a vorbit și despre licența de explorare acordată societății Formin S.A din Caransebeș. Potrivit președintelui ANRM, procedura de acordare a licenței de exploatare pentru sectorul deja explorat este una care ar putea să dureze până la trei ani.
Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu a declarat că, realizarea studiului asupra lacului și implicit asupra nămolului este mai mult decât necesar, întrucât ultima dată când s-a făcut o asemenea analiză a fost în 1979!

”Acest studiu ne va arăta concret ce cantitate de nămol are lacul, care este calitatea apei, a nămolului, cum și cât se poate exploata. De asemenea, se va realiza un studiu vizavi de această resursă, mai exact cât timp poate supraviețui și cât de mult putem dezvolta orașul cu ajutorul acestei resurse. Întrega situație a plecat de la faptul că firma în cauză a obținut licență de explorare a nămolului la o licitație în 2013 pe un perimetru. În 2016, a obținut tot prin licitație un alt perimetru. Reprezentanții firmei au anunțat că s-au asociat cu un Fond de Investiții german care ar dori să investească suma de 50 de milioane de dolari în deschiderea unui Centru balnear! Firma din Caransebeș nu a făcut, deocamdată, niciun demers oficial pentru a prezenta planul de afaceri și de aici suspiciunea apărută în rândul cetățenilor, dar și a autorităților publice locale”.

Oraşul Techirghiol ocupă locul I în topul staţiunilor balneare din România!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

[…]

Anual, peste 20.000 de turiști vin la Techirghiol să beneficieze de proprietățile miraculoase ale nămolului. Acestora li se adaugă ceilalți pacienți care se tratează la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia.

Vă invităm să citiți articolul integral în editiadesud.ro


 TRIMITE-NE ȘTIREA TA!

[wpforms id=”87303″]



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply