Robert-Nicolae Turcescu, deputat PMP Constanța: Patrimoniu Național Cultural Mobil, în valoare de zeci de milioane de euro, în pericol!

0
808

Comunicat de presă

Astăzi, 23.05.2017, în plenul Camerei Deputaților, deputatul PMP Constanța, Robert-Nicolae Turcescu, a semnalat problema tablourilor în valoare de zeci de milioane de euro, aflate într-un muzeu din comuna constănțeană Topalu, în pericol de a fi pierdute.

Un număr de 228 de tablouri au fost donate de către doctorul Gheorghe Vintilă comunei natale, pentru a deschide, în casa părinților săi, un muzeu care să le poarte numele – “Dinu și Sevasta Vintilă”.

Problemele au apărut după ce, în 1966, o menajeră a afirmat că doctorul Gheorghe Vintilă este tatăl fiului ei. După 7 ani de procese, instanța i-a dat dreptate menajerei, chiar dacă doctorul Vintilă nu a recunoscut niciodată paternitatea copilului. Acum, exact acel copil, Mario Vintilă, devenit adult care trăiește în Germania, își cere drepturile.

Robert Turcescu: “Lucrările fac parte din categoria Tezaur al Patrimoniului Cultural Național Mobil, iar legea interzice scoaterea lor din țară. Cel mai probabil, luând în considerare odiosul scenariu în care instanța îi va da dreptate unui moștenitor îndoielnic, tablourile ar urma să fie vândute unor diverși colecționari. Situația mi se pare deosebit de gravă! Ca parlamentari nu putem decât să facem legi mai dure pentru apărarea unor astfel de obiecte din patrimoniul național și să ne rugăm ca instanța să țină cont că o astfel de colecție nu poate fi decimată”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

PMP Constanţa.


Parlamentul României

Camera Deputaţilor

Declaraţie Politică

Patrimoniu Național Cultural Mobil, în valoare de zeci de milioane de euro, în pericol!

Stimaţi colegi,

Vă pun astăzi în vedere o problemă pe cât de incredibilă, pe atât de spinoasă: o colecție de tablouri în valoare de zeci de milioane de euro, aflate într-un muzeu din comuna constănțeană Topalu, e în pericol de a fi decimată.

Este vorba despre cele 228 de tablori donate, în 1960, de către doctorul Gheorghe Vintilă comunei natale, Topalu, pentru a deschide, în casa părinților săi, un muzeu care să le poarte numele – “Dinu și Sevasta Vintilă”. Muzeul “Vintila” din Topalu a devenit sectie a Muzeului de Artă Constanța, doctorul Vintila fiind muzeograf-principal, iar în perioada în care a ocupat această funcție Muzeul a cumpărat de la el lucrări în valoare de 167.000 de lei.

Medicul a lăsat prin testament întreaga sa colecție, care cuprinde lucrări ale unor pictor renumiți (Tonitza, Pallady, Petrascu, Grigorescu, Andreescu, Ressu, Ciucurencu), satului natal.

Problemele au apărut după ce, în 1966, o menajeră a afirmat că doctorul Gheorghe Vintilă este tatăl fiului ei. După 7 ani de procese, instanța i-a dat dreptate menajerei, chiar dacă doctorul Vintilă nu a recunoscut niciodată paternitatea copilului. Acum, exact acel copil, Mario Vintilă, devenit adult care trăiește în Germania, își cere drepturile. Procesele au început în 2008, iar în instanță, de partea reclamantului, este un expert-restaurator de la o casă de licitatii, a cărui soacră a fost, în perioada 1961-1984, directoarea Muzeului de Artă din Constanța.

Dincolo de conflictul vizibil de interese, grav este ce se va întâmpla cu această comoară dacă Mario Vintilă va câștiga. Lucrările fac parte din categoria Tezaur al Patrimoniului Cultural Național Mobil, iar legea interzice scoaterea lor din țară. Cel mai probabil, luând în considerare odiosul scenariu în care instanța îi va da dreptate unui moștenitor îndoielnic, tablourile ar urma să fie vândute unor diverși colecționari.

Doamnelor și domnilor, situația mi se pare deosebit de gravă! Ca parlamentari nu putem decât să facem legi mai dure pentru apărarea unor astfel de obiecte din patrimoniul național și să ne rugăm ca instanța să țină cont că o astfel de colecție nu poate fi decimată.

Vă mulţumesc!

Deputat PMP Robert-Nicolae Turcescu,

Circumscripţia 14 Constanţa.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply