IDEI DIN BANAT! Tidyșoara: 1.000 de timișoreni se adună pentru a igieniza orașul Capitală Culturală Europeană

0
802

Interviu cu Beniamin Muj – inițiatorul amplului proiect ecologic Tidyșoara.

Timișorenii se adună cu mic și mare, pentru a curăța orașul devenit Capitală Culturală Europeană, împrejurimile și comunele periurbane (Dumbrăvița, Moșnița, Ghiroda și Giroc), într-o singură zi, în 14 mai, totul în amplul proiect ecologic denumit Tidyșoara. Vor fi adunate pet-urile, pungile, dozele de aluminiu, sticlele, hârtiile și cartoanele, deșeurile aruncate tot de timișoreni.

Ce înseamnă acest proiect Tidyșoara?

Tidyșoara (tidy eng. – curat și Timișoara) este un amplu proiect de ecologizare, dat fiind faptul că orașul a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Ne dorim să facem din Timișoara cea mai curată localitate din România. Curățenia vrem să devină o carte de vizită a urbei. În acest demers sunt angrenate autoritățile locale, în frunte cu Primăria Timișoara –Poliția Locală și Garda de Mediu Timiș, alături de organizațiile societății civile și primăriile periurbane. Scopul nostru este să scoatem 1.000 de oameni în stradă pentru a participa la activitățile de ecologizare atât a orașului nostru, cât și a celorlalte localități din apropiere. Vrem să implicăm cât mai mulți cetățeni și să îi facem responsabili pentru mediul în care toți locuim. Participând și observând realitatea, cetățeanul să se gândească de două ori atunci când aruncă un pet sau un ambalaj de hârtie pe jos.

Cum ați ajuns la această idee de proiect?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La acest proiect am ajuns după ce am desfășurat alte acțiuni în acest sens, dar la o scară mai mică, de exemplu, igienizând un lac sau a unor localități. Atunci am decis să trecem la următorul nivel și să curățăm întreaga zonă mitropolitană Timișoara – cu localitățile limitrofe.

De fapt, cine sunteți?

Suntem niște voluntari reuniți sub acest nume Tidyșoara. Ideea s-a născut într-un seminar de leadership. Am avut teoria și am vrut să o ducem la un nivel practic să facem ceva concret pentru a lăsa ceva mai bun în urma noastră. În perspectiva titlului de Capitală Culturală Europeană, ne dorim să avem un oraș model în ceea ce privește curățenia, unde să nu ne fie rușine, când vine un vizitator de oriunde, să nu trebuiască să îl luăm cu povești să nu vadă ce e în jur.

De ce credeți că unii semenii de-ai noștri sunt iresponsabili, în ceea ce privește protecția mediului?

Comportamentul uman responsabil derivă din conștientizarea individuală. În momentul în care nu conștientizezi ceea ce faci și ceea ce lași în urma ta, se poate naște orice manifestare iresponsabilă față de binele comunității și al individului.
De ce credeți că cetățeanul aruncă chiștocul de țigară pe trotuar, în loc în coșul de gunoi?
Mulți oameni nu înțeleg că fiecare este parte a unui întreg. Trebuie să înțeleagă că orașul este al nostru și al copiilor noștri. Trebuie să ne asumăm rolul de parte a unui întreg. E o vorbă “Cine își dă, lui își dă!”. Trebuie să înțelegem acest mesaj.

Ce urmează în mod concret să faceți în proiectul Tidyșoara?

În 14 mai, vom avea o acțiune concertată a voluntarilor și a autorităților locale. Avem o deschidere totală din partea primăriilor din zona metropolitană, periurbane. De asemenea, avem deschiderea maximă din partea domnului primar Nicolae Robu, a Direcției de Mediu și a Poliției Locale. Ne vom întâlni în comune, iar în Timișoara pe cartiere. Dacă iubești ordinea, curățenia, natura, spiritul de echipă, voluntariatul și vrei să te bucuri de cel mai curat oraș din România, ești persoana potrivită să te alături acțiunii! Vom fi peste 1.000 de persoane care vom acționa sincron! Te așteptăm să ni te alături și tu.

sursa: ziuadevest.ro, 05.05.2017.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply