Viscolul „a cauzat“ în Dobrogea producţii uriaşe de energie electrică!

0
807

 Cât „au pompat“ eolienele în ziua cu cel mai mare consum energetic din ultimii 15 ani.

Parc de eoliene. Sursa foto www.123rf.com

Condiţiile meteo extreme înregistrate în ultima perioadă, cu precădere în sud-estul ţării, sunt motiv de bucurie pentru investitorii în parcurile eoliene din Dobrogea, care au raportat producţii-record de energie electrică. În acelaşi timp, culturile agricultorilor din Constanţa şi Tulcea sunt protejate de stratul gros de zăpadă, care va asigura şi apa necesară solului

Judeţele Constanţa şi Tulcea au fost sinistrate zile în şir în ultima perioadă: drumuri închise şi blocate, case fără lumină, apă şi căldură, magazine goale.

Pe de altă parte, vântul puternic, care a atins viteze de 90 km/h, a suflat cu spor în palele turbinelor eoliene din zona Dobrogei, cel mai important complex energetic de acest tip din România. Instalaţiile eoliene ating randamentul maxim încă de la viteza medie a vântului de 50 km/h.

La această viteză, sistemul automat cu care sunt prevăzute turbinele plafonează rotirea palelor si orientarea lor paralel cu direcţia vântului pentru a reduce rezistenţa. În plus, turbinele din Dobrogea au o caracteristică aparte, fiind dotate cu un sistem de degivrare-dezgheţare a palelor. Zilele în care a viscolit au adus producţii totale de energie eoliană de 2.000 MW, cu până la 60% mai mult decât într-o perioadă obişnuită.

Cifrele oficiale

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„În perioadele de viscol se înregistrează producţii şi de 2.000 MW, în funcţie de intensitatea vântului pe fiecare zonă în care se află parcuri eoliene – Dobrogea şi Lunca Dunării, Muntenia şi sudul Moldovei. Energia produsă de turbinele eoliene în această perioadă este introdusă în Sistemul Naţional în totalitate, deoarece consumul ajunge la maxime istorice pe timp de ger. Energia eoliană nu se poate înmagazina, de aceea este recomandat să fie folosită în totalitate, economisindu-se astfel energia produsă de hidrocentrale şi cea rezultată prin arderea combustibililor fosili – cărbune, păcură, gaze etc“, explică expertul de mediu Traian Petrescu din Constanţa, evaluator principal şi consultant pentru parcuri eoliene.

Conform datelor Transelectrica, raportate la 11 ianuarie, media zilnică de producţie de energie electrică în România a fost de 9.595 MW, maximul fiind de 11.017 MW. Eolienele au furnizat astfel o cincime din producţia ţării. Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă poate livra 1.400 MW (20% din necesarul de energie al ţării în condiţii climaterice obişnuite, după statistica Nuclearelectrica).

În seara zilei de 10 ianuarie (la ora 18.01), a fost înregistrat cel mai mare consum de energie electrică din 2001 încoace. În acel moment, România a avut nevoie de 9.931 MW pentru a funcţiona.

Eolienele, proiectate să reziste în condiţii-limită

Citeste mai mult: adev.ro/ojtsx9


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply