MARIN TANASE: Statiunea balneo-climaterica MANGALIA si bazele ei de tratament – galerie FOTO

0
4452

mangalia_bazele_tratament-mt1

Perioada interbelica este considerata epoca “varstei de aur” a localitatii Mangalia. In acea perioada, Mangalia a cunoscut o puternica dezvoltare. Locuitorii comunei de atunci formau “o varietate de natiuni”: romani, greci, turci, tatari, bulgari, care traiau in buna intelegere. Ei se ocupau cu pescuitul, agricultura, cresterea animalelor, comertul si turismul. In 1930, anul in care s-a facut un recensamant in Romania, statiunea Mangalia avea 2.764 locuitori.

In acea perioada, punctele de atractie pentru turisti erau “Baile Sulfuroase”, aflate la cca 2 Km de localitate si plaja. Cladirea bailor avea o lungime de 50 m si in ea existau cabine individuale cu căzi de baie, in care apa era incalzita de o locomotiva dezafectata, pana la 38 de grade Celsius. In apropierea cladirii bailor, erau o cofetarie si un restaurant. Plaja avea nisipul fin si se intindea pe cca 2 Km.

In anul 1920 s-a construit un sanatoriu pentru copiii cu dizabilitati.

In 1932, in centrul localitatii a inceput construirea unui hotel cu 5 etaje, denumit “Bucur Pop”, (dupa numele finantatorului), care, insa, din cauza razboiului, s-a terminat mult mai tarziu, in 1947, cheltuielile suportandu-le Institutul General de Asigurare a Functionarilor (IGAF), de la care vine si numele de azi al hotelului M.Ap.N.-ului.

In 1933 s-a infiintat Postul de Ajutor Salvamar, in cadrul Societatii de Salvare a Naufragiatilor din apele teritoriale ale Romaniei.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

In anul 1937, in apropierea ruinelor Cetatii Callatis, Crucea Rosie a infiintat un nou Sanatoriu pentru copii, cu 200 de paturi (azi este o cladire a Spitalului Municipal Mangalia).

Incepand cu 1959, vechiul targ cunoaste o noua etapa de dezvoltare. In 1960 s-au dat in folosinta: primele ansambluri de blocuri din centrul orasului, 5 hoteluri pe faleza, stadionul si gradina de vara “Farul”.

La 1 iulie 1960 s-a inaugurat SANATORIUL BALNEAR MANGALIA.

In acea vreme au inceput lucrarile de constructii ale hotelurilor din statiunile din nordul Mangaliei: Neptun (1962), Jupiter (1968), Venus (1970), Saturn (1972), Olimp (1972) si Cap Aurora (1973).

SANATORIUL BALNEAR MANGALIA are doua baze de tratament si recuperare:

– Pavilionul A, construit in 1960, dispune de un hotel de 2 stele, HOTELUL CALLATIS, cu o capacitate de 200 de locuri si de numeroase sectii cu cabinete medicale, dotate cu aparate performante pentru: electroterapie, terapie cu ultrasunete, radiatii infrarosii, ultraviolete, aerosoli etc. Aici se pot trata cca 500 de persoane pe zi;

– Pavilionul B, construit in ansamblul Complexului Hotelier PARADISO, are in incita: o sectie de electroterapie, doua sectii de hidroterapie, patru bazine cu apa sulfuroasa, o sectie pentru pneumoterapie, sali de gimnastica medicala, saloane de masaj, bazine cu apa de mare incalzita etc.. HOTELUL PARADISO, de 3 stele, a fost renovat in 2006. El are 273 de camere. In trecut, era cunoscut sub numele de HOTEL MANGALIA – SIEMENS.

In ambele baze de tratament se pot face bai cu apa sulfuroasa si impachetari cu namol extras din Lacul Techirghiol.

In statiunile din nordul Mangaliei, s-au construit urmatoarele Centre de Tratament si Recuperare:

– Complexul DOINA, in statiunea Neptun. Aici, pe langa alte proceduri de tratament, turistii pot beneficia si de cura Gerovital, formula originala elaborata de prof. Ana Aslan.

– Complexul MEZOTERMALE PALACE, in statiunea Venus;

– Complexul HORA, in statiunea Saturn.

In toate aceste baze de tratament se pot face multe proceduri precum: hidroterapie, electroterapie, masaj uscat, aerosoli, impachetari cu namol extras din Lacul Techirghiol, gimnastica medicala, fitness etc.

Bibliografie:
– “Mangalia in paginile vremii”, Aurelia si Stefan Lapusan;
– “Callatis, legenda Marii Negre (XIII)- Mangalia, anii ’30: varsta de aur. Cadrul general”, Silvana Cojocarasu;
– site-ul “Tratament Mangalia- Proceduri de tratament balnear”.

Galerie FOTO:

mangalia_bazele_tratament-mt2 mangalia_bazele_tratament-mt3 mangalia_bazele_tratament-mt4 mangalia_bazele_tratament-mt5 mangalia_bazele_tratament-mt6 mangalia_bazele_tratament-mt7 mangalia_bazele_tratament-mt8 mangalia_bazele_tratament-mt9 mangalia_bazele_tratament-mt10 mangalia_bazele_tratament-mt11 mangalia_bazele_tratament-mt12 mangalia_bazele_tratament-mt13 mangalia_bazele_tratament-mt14 mangalia_bazele_tratament-mt15 mangalia_bazele_tratament-mt16 mangalia_bazele_tratament-mt17 mangalia_bazele_tratament-mt18 mangalia_bazele_tratament-mt19 mangalia_bazele_tratament-mt20 mangalia_bazele_tratament-mt21 mangalia_bazele_tratament-mt22 mangalia_bazele_tratament-mt23 mangalia_bazele_tratament-mt24 mangalia_bazele_tratament-mt25 mangalia_bazele_tratament-mt26 mangalia_bazele_tratament-mt27 mangalia_bazele_tratament-mt28 mangalia_bazele_tratament-mt29 mangalia_bazele_tratament-mt30

Marin Tanase, 05.12.2016.


N.r. Pentru MARIN TANASE, OMUL ANULUI 2016, puteti vota in sondajul de AICI.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply