‘Peștele-Spadă’ se prezintă! Marin Tănase, pentru OMUL ANULUI 2016!

0
1290

Intr-o frumoasa zi din vara anului 1978, in Sala de cursuri Nr. 101, in forma de amfiteatru, a fostului Institut Politehnic Galati (azi Facultatea de Inginerie) era forfota mare. Absolventii Facultatii de Mecanica, Sectiile de Subingineri: Constructia Corpului de Nava si Instalatii Navale de Bord, isi pasau unul altuia, peste pupitre, o harta a Romaniei si vociferau zgomotos, exact ca in filmul “Toamna bobocilor” (1975)! Eram 40 de absolventi.

Comisia de “Repartitie Guvernamentala a Absolventilor” era prezidata de catre seful Catedrei de Nave, prof. ing. Eugen MARIAN. Cand a intrat profesorul, toti s-au ridicat de pe scaune si linistea “a invaluit” sala. Incepea repartizarea absolventilor la viitoarele locuri de munca! Acestea erau la santierele navale din: Galati, Braila, Oltenita, Mangalia, Constanta si Tulcea, iar 24 de locuri erau la Navrom Constanta.

Santierele navale din Giurgiu si Drobeta Turnu-Severin nu aveau locuri. S.N. Mangalia (UM 02029) avea 3 locuri. Cand mi-a venit randul sa-mi aleg santierul, desi mai era, in acel moment, un loc la Mangalia, am zis: “Oltenita”!

– “Baiii, ai innebunit?”, mi-a zis un coleg. “Nu stii ma ca EA este studenta la TCM (Tehnologia Constructiilor de Masini) la Craiova?

– Voi ajunge eu, intr-o zi, si-acasa!”, i-am zis eu cu naduf. (“EA” este sotia mea. Ne cunostem de 40 de ani, suntem casatoriti de 37 ani si avem 3 copii).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Astfel, m-am autoexilat pe malul Dunarii, la Oltenita, pentru 2 ani! Cand am coborat din tren, in Gara Oltenita, mi-am zis in gand: “Ce cauti tu aici, mai peste prajit?” (Sunt nascut in zodia pestilor, pe 4 martie 1954, in Constanta). Ma simteam ca si “turistul ratacit” al lui Doru Tufis. Eu, “copilul marii”, cu domiciliul stabil in Mangalia, din anul 1958, ajungeam acum la Dunare!

Eul ma tachina: “E vina ta!? Mai, dar apa este si aici, doar ca-i dulce! Ce, vrei sa faci vapoare la Sinaia?”. Raspunsul mi l-am dat tot eu: “Daca era macar un loc la Turnu-Severin…!” In Oltenita am locuit, timp de 2 ani, intr-o camera de la Caminul de nefamilisti al santierului, impreuna cu bunul meu prieten Doru Ursache care, acum, locuieste in capitala. Dupa 2 ani, i-am spus sotiei mele ca nu mai stau la Oltenita, pentru ca trebuie sa ma duc acasa, sa fac nave militare (pasiunea mea din facultate). Urmarea?

Eu am ajuns in Santierul Naval Mangalia, prin transfer in interes de serviciu (l-am obtinut foarte greu. Directorul de atunci al S.N. Oltenita, Cristea Ion Vasile, zis “Taica”, mi-a rupt primul transfer si mi-a zis: “Mataluta stai cu mine aici, ca eu am nevoie de oameni tineri!”. Cred ca-n ziua aceea a sughitat tot timpul!), iar sotia mea a abandonat facultatea (in anul trei) si ne-am mutat aici, acasa, in Mangalia!

In Santierul Naval Mangalia, unde am lucrat 35 de ani, am ocupat, pe rand, functiile: dispecer, sef Atelier Constructii si Reparatii Corp Nave, sef Sectie Constructii si Reparatii Nave, sef sector Mentenanta (fosta Sectie Mecano-Energetic), Manager de Proiect si sef Departament Productie (Pregatirea, Lansarea si Urmarirea Productiei)!

Visul mi s-a implinit: am avut sansa sa lucrez la multe nave militare. De Zilele Portilor Deschise, la unitatile Marinei Militare, sunt nelipsit! Ma uit emotionat, printre lacrimi, cu ochii unui pensionar, de doi ani, la “copiii” Santierului Naval Mangalia, la care am avut si eu o mica contributie!

[Extrase din Capitolul “Visuri implinite” al volumului “CRESTEREA SI DESCRESTEREA SANTIERULUI NAVAL MANGALIA (UM 02029)”, aflat in lucru.].

Astazi, ma simt onorat ca, alaturi de personalitati marcante ale orasului Mangalia, am fost propus la premiul “Omul anului 2016”, in Mangalia, Sectiunea Presa! Multumesc tuturor celor care apreciaza articolele mele. Multumesc, Mangalia News!

Semneaza:

Marin Tanase (Pestele Spada), corespondent voluntar pentru ziarul online Mangalia News!

Mangalia News, Miercuri, 23 noiembrie 2016.

Articole pe teme cetățenești cu semnătura Marin Tănase, puteți citi la rubrica OPINII CIVICE.

Mangalia News publică și serialul-documentar despre SANTIERUL NAVAL MANGALIA, scris de corespondentul nostru, sing. Marin Tănase. Aici găsiți primele trei episoade:

http://www.mangalianews.ro/2016/10/cresterea-si-descresterea-santierului-naval-mangalia-um-02029-mangalia/

http://www.mangalianews.ro/2016/11/marin-tanase-inceputurile-santierului-naval-mangalia-episodul-2-galerie-foto/

http://www.mangalianews.ro/2016/11/marin-tanase-inceputurile-santierului-naval-mangalia-episodul-3/

Celelalte episoade despre SNM le găsiți aici, pe PAGINA DE LECTURĂ.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply