Un comando de la FC Farul l-a „răpit“ pe Costi Bîrboră de la Sibiu (galerie foto)

0
1433

Ordin de la Mihai Marina – „Să veniţi cu el în dinţi!“

marina-costi-birbora-sevastian-iovanescu

Lui Constantin Bîrboră i se prevedea un viitor strălucit la FC Farul, însă o accidentare gravă a pus capăt, nemilos, visului său de a face carieră în tricoul alb-albastru. Fanii mai în vârstă ai „marinarilor“ devin melancolici când îşi aduc aminte de tânărul blond, subţirel, care avea toate şansele să ajungă sus de tot printre marii jucători din istoria Farului. Costi le-a intrat rapid la inimă suporterilor, dar şi colegilor săi. Toţi îl iubeau. Un mijlocaş central rafinat, care punea mult suflet pe teren. La echipa constănţeană însă nu a jucat pe cât şi-ar fi dorit. Întâi a fost accidentarea, iar apoi, spre amărăciunea sa, a fost uitat de oficialii clubului. Costi Bîrboră. Un jucător dorit de Steaua şi de Dinamo, al cărui talent nu a atins apogeul pe gazonul stadionului „Farul“, deşi fotbalistul îşi dorea mult să se consacre la Constanţa.

Ajuns la 47 de ani, Costi Bîrboră este stabilit de mulţi ani la Mangalia, însă de loc nu e constănţean. S-a născut în satul Crivina, din judeţul Mehedinţi, iar la malul mării a ajuns la vârsta de un an, alături de familie. Tatăl său era cadru militar şi a fost detaşat cu serviciul în judeţul Constanţa. Întâi la Mihail Kogălniceanu, apoi la Vama Veche. „Am locuit mult timp la Constanţa, în Piaţa Ovidiu, apoi ne-am mutat la Mangalia“, povesteşte Costi. Familia Bîrboră avea doi copii, un băiat, Constantin şi o fată, Cecilia, mai mare cu patru ani decât fratele său. Cici a părăsit Mangalia după ce a fost admisă la Facultatea de Actorie. Avea să ajungă o mare actriţă de teatru şi film. Este chiar Cecilia Bîrbora, cunoscută din producţii precum „Senatorul Melcilor“ (1995), „Prea târziu“ (1996), „Iacob“ (1988), „Ambasadori, căutăm patrie“ (2003), „D’ale carnavalului“ (2002) sau „Livada de vişini“ (1993)!

 Intervenţia unui general l-a adus pe Costi în armată la Mangalia

 Costi s-a orientat însă spre un alt domeniu, fotbalul. Avea să devină un altfel de artist. Ovaţionat la scenă deschisă, precum sora sa, dar pe stadion. A început fotbalul la CSS Mangalia, iar vestea că în sudul litoralului a apărut un puşti plin de calităţi a depăşit graniţele judeţului. S-a auzit de el până în Giuleşti, la Rapid, club care a fost cel mai rapid şi l-a înregimentat, în 1986. Costi avea puţin peste 18 ani. Se antrena şi mergea în cantonamente cu lotul mare, dar juca la formaţia de tineret speranţe (pregătită de Ion Motroc), în deschiderea meciurilor primei echipe, de la care străluceau jucători precum Ţâră, Goanţă sau Nae Manea. În acest timp, Constanţa fotbalistică se întreba: cum de ne-a scăpat acest puşti? Prilejul de a-l aduce înapoi pe tânărul jucător s-a ivit însă în scurt timp: Costi trebuia să facă armata. „A intervenit un general de la Constanţa şi, în loc să fiu încorporat la Chitila, acolo unde îşi satisfăceau stagiul militar jucătorii Rapidului, am ajuns la Mangalia. Eram coleg de arme cu Marian Popa şi Viorel Năstase, viitorii mari fotbalişti. Am evoluat jumătate de an în Divizia C, la Metalul Mangalia, urmând ca apoi să mă transfere Farul“, arată Costi Bîrboră.

costi-birbora-grup-fc-farul

În foto de mai sus, una dintre primele sale ca jucător, fostul fotbalist apare pe când se antrena la Mangalia, înainte de a pleca la Rapid.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Vă invităm să citiți articolul integral în ziuaconstanta.ro


Follow us: MangaliaNews PunctRo, to Facebook and @MangaliaNews, on Twitter





Piese auto și accesorii pentru toate tipurile de autoturisme, în Mangalia, lângă Casa Tineretului:
piese-auto-mangalia.ro




Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply