Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzâienele, tradiții și superstiții. Vezi ce NU ESTE BINE să faci în această zi

0
985

nasterea-sf-ioan-botezatorul-rador-

În data de 24 iunie, credincioșii ortodocşi prăznuiesc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută in popor și sub numele de Sânzâiene sau Drăgaica.

Biserica Ortodoxă serbează ziua morții sfinților, excepție făcând de la această regulă Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc cu aproximativ 6 luni înainte de nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, iar sărbătoarea a fost atestată documentar în secolele IV – V. De atunci și până în zilele noastre s-au format o mulțime de obiceiuri, tradiții și superstiții care se țin în această zi în toate colțurile tării, însă în special în zonele rurale.

În această zi, creștinii ortodocsi se duc la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie, după care merg la casele lor și se odihnesc. Astazi nu ai voie să muncești la câmp sau în gospodărie. Femeile nu au voie să spele rufe, să gătească sau să toarcă. În anumite zone există obiceiul ca ele să meargă la câmp să culeagă flori și plante tămăduitoare. Se zice că în ziua de Sfântul Ioan Botezatorul, acestea au o putere mai mare ca niciodată și pot vindeca boli grave.

În popor, această zi este dedicată dragostei. Fetele se îmbracă în alb, se organizează în grupuri și merg să danseze pe la porțile oamenilor pentru ca acestia să fie feriți de rele. Tot în această zi femeile nemăritate își pot afla sortitul, dacă pun sub pernă un buchețel de sânzâiene. Se zice că ele îi vor visa pe timpul nopții pe cei cu care se vor căsători.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Este bine ca această zi să fie respectată și să nu se muncească, pentru că ghinionul să nu se abată asupra niciunei gospodării. În trecut oamenii considerau ca cei care nu țin ziua de Sânzâiene vor fi blestemați de acestea și vor avea numai necazuri.

sursa: oradestiri.ro, 24.06.2016.


Follow us: @MangaliaNews, on Twitter and MangaliaNews PunctRo, to Facebook




Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply