Mihai Ionuț Grăjdeanu, artistul care readuce la viață istoria prin intermediul benzilor desenate

0
1319

Mihai-Ionut-Grajdeanu-benzi-desenate

Recent încheiata ediție a East European Comic Con 2016 (EECC – n.r.), cel mai mare eveniment de profil din estul Europei, a reprezentat prilejul ideal pentru a lua contact cu creatorii autohtoni de benzi desenate. Prezent la eveniment a fost și ilustratorul Mihai Ionuț Grăjdeanu (din Mangalia! – n.r.), un tânăr de 29 de ani care îmbină cu succes și pricepere două mari pasiuni: cea pentru benzile desenate și cea pentru istorie.

Pe Mihai l-am întâlnit la Romexpo, pe Aleea Artiștilor de la EECC, unde a lansat, în premieră, albumul BD  „Zalmoxis – Zeul geto-dacilor”, care prezintă aventurile celui care avea să devină, în credinţa geto-dacilor, nemuritor. Cu acest proiect, Mihai I. Grăjdeanu își propune să le stârnească copiilor pasiunea pentru istoria și cultura strămoșilor noștri.

„Îmi place să citesc foarte multe cărți de istorie, să mă inspir din Istoria Antică a României, după care să adaptez totul la un limbaj pentru copii, unul foarte ușor de înțeles. Banda desenată pe care o lansez la Comic Con, «Zalmoxis – Zeul geto-dacilor», îl prezintă pentru prima dată pe Zalmoxis, omul, și viața lui de până la zeificare.  Este o bandă desenată destinată copiilor și tinerilor, care îi descoperă pentru prima dată pe Zalmoxis și pe geto-daci, precum și lumea în care aceștia trăiau. Povestea lui Zalmoxis a apărut pentru prima dată în revista «Legendele Dacilor», care a prins foarte bine la cei mici, așa că m-am decis să reunesc toate poveștile într-un singur volum“, ne-a explicat Mihai I. Grăjdeanu.

Noua publicație, care reunește cele cinci episoade de bandă desenată publicate în revista ,,Legendele Dacilor”, prezintă, în 40 de pagini color, întâmplările care au marcat evoluţia şi consacrarea lui Zalmoxis, ca una dintre figurile de referinţă ale spiritualităţii geto-dacilor.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Povestea haiducului interbelic

La Comic Con, Mihai a fost prezent și cu o lucrare mai veche, destinată publicului matur, și anume romanul grafic „Tata Moșu – o poveste interbelică“, al cărui scenariu este semnat de istoricul Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București, bine-cunoscut pentru multiplele sale contribuţii în calitate de autor şi editor la recuperarea istoriei mai puţin ştiute a Capitalei. Acțiunea acestui roman grafic inedit, tradus și în limba engleză, îl are ca personaj central pe Alex Ștefănescu, un celebru hoț de buzunare din Bucureștiul anilor ’20.

„Este un roman grafic românesc inedit pentru că personajul Tata Moșu este un antierou, iar noi suntem obișnuiți mai mult cu eroii de benzi desenate. La început, descoperim că el este un hoț de buzunare, dar nu unul oarecare. Urmărește personaje anume, oameni cu o anumită situație financiară și consideră că nu aduce niciun prejudiciu dacă fură de la aceștia. Este un fel de haiduc al Bucureștiului interbelic. Povestea lui Tata Moșu o descoperim treptat: aflăm că acesta trăia în mahalaua bucureșteană, ajutându-și semenii și chiar salvând câteva vieți. Se transformă astfel din antierou în erou”, ne-a mărturisit ilustratorul.

Vă invităm să citiți articolul integral AICI. 15.06.2016.

Despre Mihai Ionuț Grăjdeanu, mai mult, AICI.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply