15 motive să evităm mezelurile! Al 13-lea te va șoca!

0
888

drandreilaslau_mezelurile

Dr.Andrei Laslău: 15 motive să evităm mezelurile! Al 13-lea te va uimi!

Am discutat in emisiunea ByAlexa despre motivele pentru care ar trebui sa evitam mezelurile. Iata 15 dintre ele.
1)    Citind eticheta mezelurilor, descoperim că acestea reprezinta un amestec de carne, slănină, apă, în proporţii variabile. Spre finalul listei de ingrediente găsim sare, coloranţi (carmin), conservant (nitrit de sodiu) şi potenţiator de aromă (glutamat monosodic – MSG), uneori şi agenţi de afumare.
2)    Sunt alimente înalt procesate. Absolut toţi nutriţioniştii recomandă evitarea alimentelor procesate.
3)    Conţin sare, grăsimi animale, colesterol, adesea în cantitate suficientă pentru a produce probleme bolnavilor de inimă sau celor cu hipertensiune. Desi grasimile animale nu sunt corelate in ultimele studii cu risc marit de boala cardiovasculara, bolnavii cu afectiuni cardiace trebuie sa fie atenti si sa evite consumul excesiv.
4)   Excesul de  sare este implicat în apariţia hipertensiunii arteriale. Mezelurile constituie o sursă suplimentară, destul de greu de controlat.
5)    Toate mezelurile, indiferent că este vorba despre salam, cîrnaţi, şuncă de diverse tipuri,  pastramă,  parizer sau tobă conţin nitritul de sodiu.
6)    Nitritul de sodiu este iubit de producători. Este ieftin, are o aromă plăcută şi colorează mezelurile în roz. Fără nitrit de sodiu şunca ar avea o culoare gri-murdar.
7)    În mediul acid din stomac nitritul de sodiu din mezeluri reacţionază cu aminoacizi şi duce la formarea de N-nitrozamine.
8)    Încălzirea la temperatură înaltă a mezelurilor  duce la formarea de nitrozamine (‘clasicele ouă prăjite cu cabanos, şuncă, muschi, kaiser etc.). Se formează totodată şi compuşi aromatici policiclici cu rol cancerigen.
9)    Nitrozaminele sunt cancerigene şi reprezintă probabil unul dintre motivele pentru care mezelurile sunt implicate în aparţia diverselor tipuri de cancer.
CONTINUAREA, aici: andreilaslau.ro/15-motive-sa-evitam-mezelurile


Elefant.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply