Cultura ca pericol de moarte. Semnal de alarmă pentru artiști și spectatori (VIDEO)

0
896

culturacapericoldemoarte

Un concert rock avea să se transforme într-o tragedie care a cutremurat România. 53  de oameni au murit, aproape două sute au fost răniți, iar câteva zeci dintre ei luptă, încă, pentru viața lor. (12.11.2015, n.red.)

Ce riscă românii, pentru a fi conectaţi la cultura alternativă? Cum a schimbat teribilul incident modul în care artiştii şi organizatorii de spectacole se raportează la munca lor? Emisiunea „Digicult” încearcă să dea niște răspunsuri.
După cumplitul incendiu care a mistuit clubul bucureștean Colectiv, nimeni nu mai privește la fel mersul la concerte. Ori la spectacole de teatru. Pentru că nu doar amatorii de rock își riscă sănătatea și chiar viața în subsolurile Capitalei, ca să-și asculte favoriții. Publicul consumator de teatru independent ori de dans contemporan asistă la reprezentații în spații improprii, clădiri cu risc seismic ori neamenajate corespunzător. De 20 de ani încoace, artiștii și spectatorii lor se expun, la fiecare întâlnire, unor pericole reale.
„Locurile unde jucăm noi sunt struțocămile! Ele, practic, sunt locuri unde se vinde bere și altceva, și, pentru că vecinul a zis “Băi, ia să fac eu vânzare mai bună! Bag și-un teatru, bag și-un dans, bag și-un concert, ce să mai!” Și-așa, ușor-ușor, au început să apară aceste locuri. Dar, evident, nu s-a gândit nimeni – Doamne ferește! – să creeze și condiții. Ce mă interesează condițiile? Mă interesează să curgă banul! Atât! Capitalism canibalic. În asta trăim!”, spune actorul și regizorul Radu Iacoban.
Dacă ar fi acum un control pe bune, peste tot, în cluburi, la orice nivel de instituție, niciuna nu cred că este ok, din punctul ăsta de vedere. Nu există mai multe căi de acces sau de ieșire, în caz de incendiu. Sau, dacă există, sunt blocate, sunt zidite, sunt legate cu lanțuri, nu există puncte de PSI. (…) Câte cluburi, din București sau din țară, sunt la subsol! Unde, dacă aici n-ai avut nicio șansă, unde ieșirea este în stradă, pe culoarul respectiv, câte cluburi nu sunt la subsol, unde te prăjești ca un șoarece, fără să ai nicio șansă!”, spune șiAndy Ionescu, solistul trupei Taine.
„Nu cred că vreun spațiu din București ar putea fi conform cu normele, în momentul ăsta! Pentru că toate spațiile din București s-au transformat din foste fabrici în cluburi!”, explică Bianca Boitan-Rusu, PR de evenimente culturale.
Spații încropite, cabluri de curent legate manual, de-a dreptul ilegal, de multe ori. Să înțelegem, totuși, că alternativul are această vocație, a identificării unor spaţii abandonate, pierdute pentru oraş, şi de a le recupera! (…) Mă scoate din scenele teatrelor mainstream, ca să zic așa. (…) Este acel spațiu al unei libertăți, în esență! Desigur, comportă acest risc! Și-atunci ne întrebăm: “Merită?” Eu zic “Nu merită!” Nu merită să moară oameni nici măcar pentru asta!”, spune Silviu Dancu, organizator de evenimente.

Inconștienți de pericol

Dacă spectatorii nu au fost conştienţi de pericolele la care se expun, nici protagoniștii şi nici organizatorii spectacolelor nu şi-au pus problema siguranţei.

„Teatrul independent, în principiu, este pe mare improvizație. Pe improvizație. E chiar un sport extrem! Condițiile sunt ultimul lucru la care te gândești! Condițiile! Important e să ajungi, cumva, în locul respectiv, (…) și să te rogi să fie bine, totul ok. Noi venim cu sarsanalele noastre, jucăm acolo, am plecat și aia e!”, spune Radu Iacoban, actor și regizor.
În acel moment, în acea noapte, nu simțeam, încă, de ce sunt eu, indirect, vinovat de ce s-a petrecut la Colectiv. Atunci eram doar perplex. Însă, a doua zi, (…) brusc, m-a lovit faptul că “Stai puțin! Puteam să fiu eu cel care organiza la Colectiv, în acea seară, cu artificii, un eveniment!”(…) Am invitat mii de oameni, dacă pun cap la cap, în 10 ani de activitate, mii de oameni au fost invitați de mine, convinși de mine, să intre în pivnițe nesigure, să meargă în clădiri vechi, în hale industriale șamd, fără să am garanția că acele spații sunt sigure! Pentru ei și pentru mine, chiar!”, mărturisește Silviu Dancu, organizator de evenimente.
Colectiv, din păcate, era unul dintre cele mai ok cluburi din țară”, spune Andy Ionescu, solistul trupei Taine. „Noi nu ne-am dat seama, am fost inconștienți! În clubul ăla au fost spectacole cu foc, cu flăcări! Și a fost o minune că nu s-a întâmplat nimic! Uitându-mă înapoi, la celelalte cluburi, gândindu-mă cât de inconștienți am fost cu toții, și noi, ca artiști, și publicul, pe care noi l-am atras în acest capcane ale morții, (…) abia acum ne-am dat seama de câte ori, de câte zeci de ori am fost expuși, și noi, și ei, la asemenea catastrofe!”, continuă cu sinceritate Andy Ionescu.

Trezirea la realitate

Citiți articolul integral AICI. 12.11.2015.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply