Templul Concordiei, amplasat în sensul giratoriu din Mangalia, conţine o copie a unui tratat unic în România!

4
977
starshiners.ro%20

Timp de mai bine de jumătate de an, în plin centrul Mangaliei s-au derulat lucrări de reamenajare a sensului giratoriu, care au modificat radical aspectul zonei. Sensul giratoriu al Mangaliei, recunoscut, în urmă cu ani de zile, prin multitudinea de flori şi statuia de inox a “Pescăruşului”, şi, ulterior, prin palmierii amplasaţi în cerc, este, astăzi, un… templu roman. Edificiul a fost clădit în urma propunerii primăriei şi a unui colectiv de arhitecţi şi imbunătăţit la sugestia specialiştilor de la Muzeul de Arheologie “Callatis”.

Directorul Complexului Cultural “Callatis”, dr. Tatiana Odobescu, ne-a prezentat şi simbolistica celor gravate pe cele patru faţete ale monumentului amplasat în mijlocul templului, devenit un Sanctuar al Concordiei: “La ideea unuia dintre muzeografii noştri, Robert Constantin, s-a decis amplasarea unui altar votiv în mijlocul construcţiei amplasate în sensul giratoriu. Pe o parte a acestuia, a fost inscripţionat Tratatul de alianţă încheiat între Roma şi vechea Cetate a Callatisului. Acest document a fost identificat de profesorul T. S. Săveanu în colecţia particulară a dr. Horia Slobozeanu şi publicat, pentru prima oară, în Revista Dacia, în anii 1927-1932.
Pentru cei e doresc să ştie ce semnifică această faţetă le putem spune că este vorba despre o copie a Tratatului încheiat între Callatis şi Roma, prin care se reglementa situaţia juridică a cetăţii de la malul Mării Negre, alături de restricţiile şi obligaţiile acesteia în cazul unui conflict. Callatisul avea, astfel, calitatea decivitas foederata, păstrându-şi autonomia internă, posesia asupra teritoriului rural, fiind scutit de plata tributului şi de o eventuală staţionare a unei garnizoane romane”, a declarat, pentru “Ediţia de Sud”, dr. Tatiana Odobescu.
Începând cu Scarlat Lambrino, tratatul a fost datat în jurul anilor 72-71 a.Hr., ca o consecinţă a campaniei lui V. Lucullus pe coasta de vest a Mării Negre. Inscripţia originală se află în tezaurul Muzeului Naţional de Istorie Bucureşti şi reprezintă, spun muzeografii din Mangalia, unul dintre cele mai importante izvoare scrise ale istoriei României. “Este un document unic în România. Dacă vorbim într-o notă simbolică, prin adăugarea cuvintelor acestui tratat pe construcţia din sensul giratoriu, putemspune că aceasta ar putea fi asemuită cu un Templu al Concordiei”, a mai adăugat dr. Tatiana Odobescu.

Şi celelalte faţete ale altarului au câte o inscripţie, realizate tot la sugestia angajaţilor muzeului: un scut şi o sabie romane, un scut şi o sabie greceşti, iar pe ultima latură stema Mangaliei.
“Poporul callatian nu va permite, ca urmare a unei decizii publice neloiale, adversarilor şi duşmanilor poporului roman să traverseze domeniile lor sau acelea în care poporul callatian îşi exercită autoritatea cu scopul de a face război cu romanii sau cu aceia care vor fi sub autoritatea sa, nici ca urmare a unei decizii publice neloiale poporului callatian, să-i ajute cu arme sau nave sau cu alte donaţii pentru a face război cu poporul roman.
Poporul roman nu va permite, ca urmare a oricărei decizii publice neloiale adversarilor sau duşmanilor poporului callatian să traverseze domeniile lor sau acelea în care poporul roman îşi exercită autoritatea cu scopul de a face război cu poporul callatian sau cu aceia care vor fi sub autoritatea sa, nici ca urmare a oricărei decizii publice neloiale poporului roman, să-i ajute cu arme sau nave sau cu alte donaţii pentru a face război cu poporul callatian. Dacă vreodată cineva declară război poporului roman sau acelora care sunt sub autoritatea sa, poporul callatian să acorde fără întârziere ajutor poporului roman.
Dacă vreodată cineva declară război poporului callatian sau acelora care sunt sub autoritatea sa, poporul roman să acorde fără întârziere ajutor poporului callatian. Dacă poporul roman şi poporul callatian doresc să elimine ceva din această alianţă, aceasta va fi permis ca urmare a unei decizii publice provenite din voinţa comună a celor două părţi; şi ceea ce va fi adăugat sau inclus în alianţă, astfel încât ceea ce a fost eliminat trebuie exclus de la alianţă. Fie ca această alianţă să fie înscrisă pe o tablă de bronz, iar una să fie depusă la Roma pe Capitoliu şi alta la Callatis, în piaţa cea mai vastă pentru sanctuarul Concordiei”.

templu-sens-mangalia3

Sursa: editiadesud.ro, 11.11.2015.


 


piese-auto-mangalia.ro4 COMENTARII

 1. -Felicitari pentru “Templul Concordiei”. Imi place foarte mult. O idee minunata!
  – Imi place cum a evoluat Mangalia.
  -Urmaresc cu nerabdare evolutia lucrarilor din viitorul parc.

  -Urmeaza igienizarea Mangaliei, verificarea canalizarilor care in loc sa se acopere cu capac, au fost folosite traverse si acoperite cu un strat de ciment. (ascunse sa nu se mai vada). Una din aceste canalizari este in fata intrarii de la blocul C22, scara “A’ Au fost mai multe canalizari.
  -Vara aceasta RAJA nu prea si-a facut treaba. Portul Turistic, imprejurimile, au fost inundate cu miros de “hazna” raspandite de vant pana la gara.
  -De s-ar putea gasi o modalitate sa se rezolve si cu aspectul exterior al blocurilor “jupuite”, chiar daca unele au mai fost “ici si colo” vopsite, anvelopate, arata urat ca vedere generala. ARATA A SARACIE.
  Sunt multe de facut, dar cu o echipa harnica, serioasa si cinstita se poate rezolva.

  SANATATE SI SPOR SI VOIE BUNA!

 2. Stema Mangalia are cinci turnulete pe coroana, nu trei ca cel gravat pe soclul edificiului, nici măcar atâta lucru nu ati fost in stare sa vedeti? Un mic amănunt … niste incapabili.

Leave a Reply